Ročné zhodnotenie energetickej bilancie Dánska ukázalo, že krajina 47 percent spotreby elektrickej energie v roku 2019 pokrylo z veterných elektrární. S náskokom si tak drží prvenstvo v rámci európskych krajín a pokračuje v trende, keď v roku 2019 vyrobilo 41 percent energie z vetra a v roku 2017 dosiahlo na dovtedy rekordných 43 percent, informuje Reuters.

Dánsko ťaží predovšetkým z veľkých veterných parkov v Severnom mori, kde sú po väčšinu roka priaznivé veterné podmienky. Na výrobu energie z vetra sa Dánsko vďaka tomu sústreďuje už po desaťročia a teraz sa vynaložené úsilie vracia. Z hľadiska veterných elektrární je Dánsko svetovou veľmocou a sídli tu aj najväčší výrobca veterných elektrární Vestas.

Najbližšie za Dánskom je v tomto smere Írsko, ktoré produkuje 28 percent elektrickej energie z veterných elektrární. V priemere štátov Európskej únie podiel veterných elektrární na celkovej výrobe elektriny rastie a vlani dosiahol už na 14 percent pokrytej spotreby. Silne sa v tomto smere angažuje aj Nemecko, ktoré vlani opravilo obrí veterný park v Baltskom mori a ďalšie sa stavajú.

Zdroj: Reuters