Pri pobreží holandského Rotterdamu sa nachádza veľmi zaujímavý objekt - plávajúca mliečna farma. Vybudovala ju spoločnosť s príznačným názvom Floating Farm a v súčasnosti na nej žije 35 kráv, o ktoré sa starajú roboty.

Konkrétne ide o špeciálnu loď s troma palubami. Zvieratá trávia väčšinu času na tej najvyššej, avšak v čase, kedy je plavidlo zakotvené na príhodnom mieste, môžu sa pásť aj na brehu.

Táto bizarná farma začala dodávať mlieko na trh tento rok v máji. Skutočnosť, že sa nachádza na vode a jej prevádzka je z väčšiny automatizovaná, má vraj prispieť k väčšej sebestačnosti miest - najmä s ohľadom na zhoršujúce sa zmeny klímy, ktoré ohrozujú infraštruktúru danej oblasti.

Dojiči, kŕmiči, zberači trusu

"To, o čo sa tu snažíme, je produkovať čo možno najviac potravín s menej ľuďmi," uviedol CEO Floating Farm Peter van Wingerden a dodal, že ich firma sa chce časom začať venovať chovu kurčiat a pestovaniu zeleniny.

Ľudskí zamestnanci na farme momentálne pôsobia len dvaja. Takmer všetky pracovné úlohy plnia už spomínané roboty z troch rôznych kategórii: dojiči, kŕmiči a zberači trusu.

Mnoho jedincov sa ale k tomuto nápadu stavia skepticky. Na jednej strane považujú za skvelé, že poľnohospodári sa snažia vymýšľať ďalšie a ďalšie inovácie. Na druhej strane si ale kladú otázku, čo na to hovoria samotné kravy - resp. ako šťastné sú v takýchto podmienkach.

Zdroj: CNC