Keď sa Greta Thunberg kvôli uhlíkovej stope rozhodla vyraziť na septembrový summit OSN o zmene klímy loďou, musela sa zmieriť s tým, že cesta jej zaberie cca dva týždne. Novo navrhnutý dopravný systém by však mohol byť ekologický aj rýchly súčasne.

Dotyčný systém dostal názov AeroSlider a stoja za ním odborníci zo spoločnosti Manyone. Podľa Fast Company ide o vlak, ktorý by mal prechádzať cez akési magnetické obruče umiestnené vo výške okolo 20 metrov.

Zdroj: ManyOne

​Vďaka týmto obručiam by vlak mohol uháňať rýchlosťou až 800 km / hod, čo vraj zhruba zodpovedá priemernej cestovnej rýchlosti lietadla.

Pomalší, ale efektívny

S AeroSliderom by ste síce nemohli prekonať Atlantik, ale premiestniť sa napríklad z Afriky do Európy či Ázie by nemusel byť žiadny problém. Teda za predpokladu, že tento koncept niekedy bude uvedený v prevádzku.

Zdroj: ManyOne

​Hlavný návrhár Guillermo Callao dúfa, že jeho dielo minimálne prinúti ľudí uvažovať o možných alternatívach k leteckej doprave - pretože ich budeme potrebovať.

Zdroj: ManyOne

"Bolo by to o niečo pomalšie ako let, ale nesmierne efektívne. Nejde len o optimizmus. Je to nutnosť. CO2 tarify alebo dane z CO2 spôsobia, že lety budú oveľa neprístupnejšie," povedal.

Zdroj: CNC