Ak chceme zastaviť alebo dokonca zvrátiť klimatické zmeny, potrebujeme z atmosféry odstrániť čo možno najväčšie množstvo oxidu uhličitého. A z novej správy Medzinárodného menového fondu (IMF) vyplýva, že by nám s tým mohli pomôcť veľryby.

Vedci na základe výpočtov dospeli k záveru, že každý z týchto fascinujúcich tvorov počas svojho života absorbuje priemerne 33 ton vyššie menovaného plynu. Až zomrie, uhlík zachytený v jeho tele skončí na dne oceánu.

"Príroda mala milióny rokov na zdokonalenie svojej technológie veľrybích zachytávačov uhlíka," napísal tím. "Všetko, čo musíme urobiť je nechať veľryby žiť."

Veľryby vs. stromy

Pripomeňme, že ekológ Thomas Crowther vo februári za našu najsilnejšiu zbraň proti zmenám klímy označil stromy. Autori správy IMF však poukazujú na to, že jeden strom dokáže absorbovať iba 22 kg oxidu uhličitého ročne.

Veľryby navyše vytvárajú odpad, ktorý k svojmu rastu potrebuje fytoplanktón. Tieto jednobunkové fotosyntezujúce mikroorganizmy podľa odhadov odborníkov zachytávajú 40 percent všetkého vyprodukovaného oxidu uhličitého.

"Pokiaľ ide o záchranu našej planéty," uzatvárajú bádatelia, "jedna veľryba stojí za tisícky stromov."

Zdroj: CNC