Medzi najsľubnejšie miesta, na ktorých by sa mohol nachádzať mimozemský život, patria ľadové oceány mesiacov ako Enceladus či Europa. Ich prieskum však nebude jednoduchý.

NASA vyvíja rover zvaný BRUIE (Buoyant Rover for Under-Ice Exploration), ktorý by mal byť schopný v mrazivých vodách dotknutých oceánov fungovať. Než sa ale vydá na svoju prvú cestu do vesmíru, bude nejaký čas pôsobiť v Antarktíde.

Z nedávneho vyhlásenia NASA plynie, že BRUIE bol odoslaný na polárnu stanicu Casey, kde budú prebiehať jeho testy.

Čo rover čaká?

Bádatelia vyvŕtajú diery do ľadu a ponoria BRUIE do vody. Následne sa ho budú snažiť "vyladiť" tak, aby v týchto mimoriadne náročných podmienkach dokázal vydržať niekoľko mesiacov.

Rover je podľa dostupných informácií špeciálne navrhnutý tak, aby mohol pracovať v zónach, kde sa kvapalná voda stretáva s ľadom.

"Pre väčšinu podmorských plavidiel je náročné túto oblasť študovať, pretože morské prúdy by mohli spôsobiť ich haváriu, alebo by stratili príliš veľa energie pri udržiavaní pozície," vysvetlil šéfinžinier Andy Klesh. "Bruie však využíva vztlak, aby zostal ukotvený proti ľadu, a odolá aj väčšine prúdov."

Zdroj: CNC