Čína vypustila na obežnú dráhu dve nosné rakety v rýchlom slede za sebou. Ich štarty na dvoch rôznych miestach delili len 3 hodiny. Tento rok Čína usporiadala celkom 26 štartov na obežnú dráhu.

V súčasnej dobe sme svedkami intenzívneho vesmírneho súperenia medzi Spojenými štátmi a Čínou. Obe krajiny sa predbiehajú v rekordoch a úspechoch, ktoré pri vesmírnych letoch dosiahnu. Teraz zabodovala Čína, keď sa jej podarilo vypustiť na obežnú dráhu dve nosné rakety v rýchlom slede za sebou. Ich štarty na dvoch miestach na severe Číny delili len 3 hodiny.

Jednou z týchto rakiet bola komerčná nosná raketa na pevné palivo Kuaizhou-1A, ktorá vzlietla z mobilnej odpaľovacej rampy na kozmodróme Ťiou-čchüan v púšti Vnútorného Mongolska, na území provincie Kan-su. Druhou raketou v poradí bola nosná raketa Dlhý pochod 6 na kvapalné palivo, ktorú vypustili o 3 hodiny neskôr z kozmodrómu Tchaj-jüan, umiestneného v horách provincie Šan-si.

Čo mali rakety na palube?

Raketa Kuaizhou-1A vyniesla na orbit 230 kilogramový satelit Jilin-1 Gaofen-2A pre pozorovanie Zeme v oblasti viditeľného žiarenia, ktorý vyrobila spoločnosť Changguang Satellite Technology Co. Ltd. Satelit ponúka plne farebné rozlíšenie 0,75 metra.

Čína poslednou dobou vyvíja satelity pre pozorovanie Zeme, ako na národnej úrovni, tak na úrovni provincií. Spomínaný satelit sa stane súčasťou konštelácie satelitov Jilin, ktorú z časti financuje vláda severočínskej provincie Ťi-lin (Jilin). Úrady provincie si od tejto konštelácie sľubujú dáta pre vlastnú potrebu, a tiež dáta pre komerčné účely, ktoré by mohli prispieť k rozvoju miestnej ekonomiky.

Nosič Kuaizhou-1A je odvodený od vojenských rakiet. Tvoria ho 3 stupne rakiet na pevné palivo a finálny raketový stupeň na kvapalné palivo. Pre tento typ nosnej rakety to bol štvrtý komerčný štart.

Nosná raketa Dlhý pochod 6 o 3 hodiny neskôr vyniesla 5 satelitov typu Ningxia-1, ktoré by podľa dostupných informácií mali byť určené prevažne pre pozorovanie Zeme. Vyrobila ich spoločnosť Aerospace Dongfanghong Satellite Co., Ltd. a nesú meno autonómnej oblasti Ning-sia. Tu tiež sídli spoločnosť, ktorá túto misiu financovala.

Išlo o tretí štart rakety Dlhý pochod 6 a pre tento let bola raketa modifikovaná. Čína v roku 2019 usporiadala celkom 26 štartov na obežnú dráhu, z ktorých bolo 24 úspešných.

Zdroj: CNC