Ukrajina vyvíja nadzvukovú strelu s plochou dráhou letu. Takzvané Bliskavky by mali niesť vysoko explozívne a protipancierové bojové hlavice. Podľa všetkého ich bude veľmi ťažké zostreliť.

V poslednej dobe sa zvyšuje napätie v oblasti Čierneho a Azovského mora, kde sa Ukrajina cíti byť stále viac ohrozená. Súčasťou odpovede Ukrajiny na toto napätie je aj vývoj protilodnej a protizemnej strely "Bliskavka", ktorú podľa všetkého bude veľmi ťažké zostreliť existujúcimi prostriedky protivzdušnej obrany. Táto strela sa odpaľuje z lietadiel a mohla by byť s úspechom použitá proti ruskej Čiernomorskej flotile.

Nadzvukovú strelu s plochou dráhou letu "Bliskavka" vyvíja ukrajinská spoločnosť Yuzhnoye. Je navrhnutá tak, aby ju bez väčších úprav mohli niesť lietadlá ukrajinskej armády Su-27 Flanker a Su-24M Fencer. Strely Bliskavka by mali niesť vysoko explozívne a protipancierové bojové hlavice.

Náporový pohon?

Technické parametre vyvíjanej strely zatiaľ nie sú úplne jasné. Niektoré informácie hovoria o tom, že "Bliskavka" môže dosiahnuť rýchlosť Mach 2. Na samotnej strele sú ale pritom viditeľné otvory pre vstup vzduchu, ktoré naznačujú, že "Bliskavka" má náporový pohon (ramjet).

To je pokročilý pohon pre rakety nových generácií, s ktorým je možné dosahovať rýchlosti okolo Mach 3 až Mach 6. To je v súlade s inými zdrojmi, ktoré uvádzajú, že táto raketa dosahuje rýchlosť cez Mach 3,5.

Možno takúto raketu zostreliť?

Regionálny geopolitický protivník Ukrajiny, teda Rusko, spolieha predovšetkým na protivzdušné systémy S-400 Triumf. Tento zbraňový systém teoreticky dokáže zostreliť ciele až do rýchlosti Mach 15. V praxi to ale bude mať s raketami "Bliskavka" veľmi ťažké. Tieto strely letia vo veľmi malej výške, len pár desiatok metrov, v ktorej sa do značnej miery vyhýbajú radarom.

Systém S-400 ich tak môže detekovať vo vzdialenosti okolo 40 kilometrov. Tým pádom má na zameranie a zostrelenie rakety "Bliskavka" približne 30 sekúnd. To síce nie je vyložene nemožné, ale v skutočnosti by to bolo nesmierne náročné a nádej na úspech by bola neveľký.

Vojenskí odborníci odhadujú, že jedna batéria rakiet S-400 ubráni proti klasickým raketám a lietadlám asi 160 kilometrov frontu. Ak by Rusko chcelo v rovnakej miere brániť front proti raketám "Bliskavka", tak by potrebovalo namiesto jednej batérie štyri batérie systému S-400.

Vzhľadom k cene okolo 500 miliónov dolárov za jednu batériu systému S-400 Triumf, to predstavuje značné navýšenie nákladov Ruska na obranu proti raketovému úderu Ukrajiny. Tým pádom rakety "Bliskavka" podstatne zvyšujú silu Ukrajiny a jej schopnosť odradiť Rusko od prípadného vojenského útoku.

Zdroj: CNC