Výskumníci z University of Rochester zverejnili video, ktoré sa na prvý pohľad tvári ako podarená optická ilúzia. Môžete na ňom vidieť pohár vody, do ktorej sú vhodené dva zdanlivo identické kovové objekty. Jeden z nich ale odmieta klesnúť na dno.

Vysvetlenie? Objekty v skutočnosti identické nie sú - a ten, ktorý sa tvrdohlavo drží na hladine, by hypoteticky mohol byť využitý na stavbu nepotopiteľných lodí.

V štúdii publikovanej v ACS Applied Materials and Interfaces vedci detailne popisujú, akým spôsobom tento bizarný kov vytvorili. Najskôr do dvoch hliníkových doštičiek extrémne krátkymi laserovými výbojmi vyleptali vzory zachytávajúce vzduch.

Následne vytvorili štruktúru, v rámci ktorej obe doštičky umiestnili rovnobežne vedľa seba - a to tak, aby strany s týmito vzormi smerovali dovnútra, ale súčasne sa úplne nedotýkali.

Práve malá vzdialenosť medzi oboma doštičkami je z hľadiska zachytávania vzduchu ideálna a štruktúra si svojou unikátnu vzdialenosť zachováva, aj keď sa vo vode nachádza celé mesiace, alebo je niekoľkokrát prerazená.

"To by mohlo umožniť, aby sa lode stali skutočne nepotopiteľnými," komentujú to bádatelia. "Dokonca aj vtedy, ak budú vážne poškodené na mori."

Zdroj: CNC