Je to už sedem rokov, čo NASA poslala na Mars Curiosity. Od asi tonu vážiaceho mobilného prieskumníka ešte väčšie vozidlo povrch Červenej planéty nebrázdilo. Od začiatku svojej misie v auguste 2012 prešlo už Curiosity približne 17 kilometrov, a do americkej vesmírnej agentúry odoslalo stovky tisíc fotografií.

Ak si pamätáte, v roku 2013 NASA oznámila veľkú správu, keď Curiosity zaznamenalo zvýšené množstvo metánu na, a to v lokalite Galeovho kráteru, kde v auguste 2012 pristálo.

To, samozrejme, neznamená, že na Marse bol kedysi život, ale že mal pre jeho vznik priaznivé podmienky. V auguste 2020 dorazí na Červenú planétu oveľa lepšie vylepšený nástupca Curiosity, rover Mars 2020, ktorého najdôležitejšou úlohou bude hľadať stopy minulého a súčasného života na Marse.

Rover Mars 2020 Zdroj: NASA

​​​Pozrite si posledné fotografie Curiosity z Marsu.

Pozrite si galériu

Monochromatické obrázky pochádzajúce z ľavých navigačných kamier odhaľujú terén, ktorý je možné sledovať na okraji Galeovho kráteru.

 - a keďže rover študuje, ako sa zmenilo množstvo vody a podnebie planéty v počiatočných fázach jej života, terén kráteru s priemerom približne 150 kilometrov a vekom približne 3,8 miliardy rokov, k tomu poskytuje vynikajúce podmienky.

Zdroj: NASA