Skupina vedcov z Johns Hopkins Applied Physics Laboratory túži vyslať sondu do medzihviezdneho priestoru. Ak NASA tento projekt schváli, mohol by vraj byť zahájený už v roku 2030.

Podľa jedného člena tímu, Pontusa Brandta, by išlo o

"prvý explicitný krok ľudstva do medzihviezdneho priestoru".

Predbežné plány počítajú s vypustením zariadenia ľahšieho ako 770 kg, ktoré do vesmíru dopraví pripravovaná raketa Space Launch System. Potom bude nasledovať gravitačný manéver, vďaka ktorému sonda naberie rýchlosť cez 160 000 km / hod.

92 miliárd míľ do 15 rokov

Cieľom je uraziť vzdialenosť 92 miliárd míľ (148 059 648 000 kilometrov) za menej ako 15 rokov. Pre porovnanie: sondy Voyager 1 a 2, ktoré do medzihviezdneho priestoru vstúpili nedávno, za takmer 40 rokov uleteli iba 13 miliárd míľ.

Voyager 1 a 2 boli tiež vybavené iba základnými nástrojmi. Navrhovaná sonda však bude disponovať radom senzorov, s pomocou ktorých by sme mohli odhaliť ďalšie zaujímavé tajomstvo vesmíru - najmä po opustení heliosféry, teda akejsi bubliny vytváranej slnečným vetrom.

Zdroj: NASA

"Sedíme vnútri tej bubliny a snažíme sa zistiť aký má tvar, čo je extrémne ťažké," uviedol Brandt v rozhovore pre Wired. "Jedinečnosť medzihviezdnej sondy spočíva v tom, že môžeme ísť von a urobiť snímku našej malej obývateľné bubliny vo vesmíre."

Zdroj: CNC