Arapaima je veľká a pomalá ryba, ktorá žije medzi piraňami a napriek tomu je pred týmito predátormi s ostrými zubami v bezpečí.

Tvrdá pokožka, ktorá sa u tohto druhu vyvinula v priebehu miliónov rokov, môže teraz pomôcť vedcom: skúmajú ju experti US Air Force pri vývoji novej nepriestrelnej vesty.

Arapaima je jednou z najväčších sladkovodných rýb, ktorá sa nachádza vo viacerých riekach v Južnej Amerike a dorastá až do dĺžky troch metrov. Jej plynový mechúr sa vyvinul v pľúcny orgán, takže môže dýchať nielen svojimi žiabrami, ale aj hlavou von z vody. To jej umožňuje prežiť v nekvalitných plytkých vodách s nedostatkom kyslíka, kde uloví takmer všetko od malých rýb, slimáky, až po ovocie popadané do vody.

Ďalšia zvláštnosť spočíva v jej pokožke, ktorá pozostáva z extrémne tvrdých, ale flexibilných šupín, ktoré ju ochránia pred piraňami. Podľa testov sú jej šupiny tvrdé takmer ako kameň, ale vrstva pod nimi bohatá na kolagén je elastická a chráni telo ako vankúš a obidve spolu tvoria nepreniknuteľné brnenie. Vojaci by, samozrejme, neboli vybavení jej pokožkou, ale vytvorenie podobnej štruktúry z umelých materiálov by mohlo byť mimoriadne efektívne.