Domáce DNA testy, pomocou ktorých si ľudia môžu otestovať, či trpia predispozíciami na určité ochorenia, nie sú vhodný darček k Vianociam. Upozorňuje na to skupina praktických lekárov. Podľa nich tieto testy obvykle nefungujú a len vytvárajú paniku, ktorú potom oni musia upokojovať.

Reč je o testoch, ktoré sa voľne predávajú na internete a pomaly prichádzajú aj na Slovensko. Ich výrobcovia tvrdia, že dokážu zo slín zistiť, či má človek genetické charakteristiky, ktoré by mohli viesť k prepuknutiu niektorých ochorení, ako je napríklad Alzheimerova choroba alebo cukrovka.

Podľa lekárov ale taký domáci test nemôže fungovať, všetko je len dobrý marketing. Tvrdí to aj praktik Imran Rafi, ktorý na nedávnej konferencii uviedol, že tieto testy majú "vysokú mieru nepresnosti" a "pripravujú lekárov o čas a peniaze".

Rafi to vysvetľoval tým, že keď sa človek mylne dozvie, že mu hrozí napríklad cukrovka, je vystrašený a beží k svojmu doktorovi poradiť sa, čo s tým urobiť. Tento lekár potom nemá čas riešiť reálne problémy, ako napríklad chrípkovú epidémiu, ktorá v zime pravidelne prebieha.

Že testy nefungujú si Rafi vyskúšal sám. Z jedného mu vyšlo, že má "len malé riziko straty vlasov", aj keď sa dlhé roky trápi s intenzívnym plešatením. Podobne nezmyselné výsledky získal vlani reportér americkej televízie NBC Phil Rogers - zistil, že test nedokáže zistiť rozdiel medzi DNA človeka a psa, keďže doňho použil sliny svojho zlatého retrievera a vyšlo mu, že má dispozície k bicyklovaniu, hrať basketbal či boxovať.

"Privodí zbytočný strach"

Testy fungujú tak, že vám príde domov balík s vatovou tyčinkou, ktorou si vytriete ústa a tu zas odošlete späť. Spoločnosti vám potom o niekoľko dní pošlú údajnú analýzu vašich genetických predispozícií, často s tým, že za hlbšiu analýzu musíte zaplatiť ďalšie peniaze.

V skutočnosti biznis nie je veľmi regulovaný a ľudia nemajú istotu, že firma, ktorá robí analýzu, je skutočne odborná. DNA testovanie na predispozície chorôb pritom skutočne existuje, ale malo by prebiehať pod záštitou reálnych lekárov v medicínskych centrách.

Myslí si to aj profesorka a praktická lekárka Helen Stokes-Lampard. "Domáce genetické testy nie sú dostatočné a pacientom môžu privodiť zbytočný strach," myslí si a dodáva: "V žiadnom prípade by nemali slúžiť na informovanie o zdravotných problémoch."

Zdroj: CNC