Do kín práve v týchto dňoch prichádza očakávaný film Terminátor: Temný osud. Mnohí odborníci na umelú inteligenciu by však zrejme boli najradšej, keby vôbec nevznikol.

Podľa ich názoru totiž v ľuďoch môže vyvolať iracionálny strach z AI - asi podobne, ako sa to kedysi podarilo legendárnom čeľustí v súvislosti s kúpaním v mori.

"Filmy vykresľujú obrázok, ktorý naozaj nie je v súlade so súčasným chápaním toho, ako sú dnes - a v dohľadnej budúcnosti - AI systémy budované," posťažoval sa známy počítačový expert Yoshua bengio počas rozhovoru pre BBC News.

Súdny deň vraj zatiaľ nehrozí

Dnešné systémy sú vysoko špecializované, pričom vedci často navrhujú AI tak, aby vynikala len v jednej úlohe (napríklad v hraní nejakej stolovej hry). K vytvoreniu AI na úrovni Terminátorov, ktorá by sa mohla vymknúť našej kontrole, sme sa doteraz ani nepriblížili.

Bengio navyše upozornil, že vyvinutiu takých superinteligentných systémov môže brániť celý rad "fundamentálnych prekážok".

To však neznamená, že by sme túto problematiku mali bagatelizovať. "AI nám už pomáha ničiť naše demokracie a korumpovať naše ekonomiky a právne štáty" varovala Joanna Bryson z University of Bath a dodala, že je dobré snažiť sa ľudí prinútiť k premýšľaniu o slabinách autonómnych zbraňových systémov.

Zdroj: CNC