Ak sa niekto obával, že hviezdy nebudú vidieť vďaka Starlinku, môže sa začať obávať ešte viac.

Podľa pôvodných plánov mala vesmírna sieť SpaceX pozostávať z 12 tisíc satelitov, ale spoločnosť nedávno podala do Medzinárodnej telekomunikačnej únie (ITU) novú žiadosť, ktorá žiada povolenie na spustenie ďalších tridsaťtisíc kusov.

Nie je známe, prečo sa pôvodné plány zmenili, ale dôvodom rozhodnutia môže byť to, že čím viac je satelitov, tým väčšie  pokrytie dokáže Starlink poskytnúť. Špekuluje sa aj nad variantom, že ak chce SpaceX skutočne poskytnúť gigabitový internet miliónom ľudí, nebude mu stačiť plánovaných 12 tisíc satelitov.

Tí, ktorí zatiaľ nie sú fanúšikmi vesmírneho internetu, určite nebudú týmto vývojom nadšení, pretože astronómovia už v minulosti špekulovali nad tým, že množstvo svietiacich satelitov úplne zahmlí svetlo hviezd. Nehovoriac o tom, že podľa vesmírnej kancelárie OSN sa výrazne zvýši pravdepodobnosť nehôd, keďže podľa údajov v súčasnosti obieha našu planétu 4 877 satelitov a len SpaceX by ich pre svoj Starlink potreboval umiestniť na obežnej dráhe osemkrát viacej.

Zdroj: Express