Gilbert V. Levin bol jedným z hlavných vedcov programu Viking, v rámci ktorého americká agentúra NASA v 70. rokoch vyslala na Mars dve kozmické sondy Viking 1 a Viking 2. Levin vo svojom poslednom článku tvrdí, že vtedy na Marsu objavili známky života.

Levin vo vedeckom časopise Scientific American publikoval svoj článok, v ktorom sa venuje 40 rokov starej misii Viking. Uvádza, že "závery experimentov preukazujú prítomnosť života na červenej planéte". Konkrétne má ísť o test s označením LR, ktorý analyzoval marťanskú zeminu a pátral po prítomnosti organických látok.

"Zdá sa, že sme podali odpoveď na zásadnú otázku toho, či je, alebo nie je na Marse život,"

píše Levin. Sonda Viking vložila do zeminy živiny, pokiaľ by bol na planéte nejaký život, skonzumoval by ho. Tento proces by v zemi zanechal metabolickú stopu organizmu, ktorú by následne zaznamenali systémy monitorujúce rádioaktivitu.

Vedci výsledky overili

Vedec zdôraznil, že testy robili niekoľkokrát, došlo aj k preskúmaniu dosiahnutých výsledkov. Aby sa uistili, že skutočne došlo k opísanej biologickej reakcii, celý proces zopakovali po tom, čo pôdu sterilizovali technikou "varenia zeminy", čím sa zemina stala životu nebezpečnou. "Vedeli sme, že pokiaľ v prvej vzorke dôjde k merateľnej reakcii a v druhej k žiadnej, ukazuje to na prítomnosť organizmov. Presne to sa stalo," opísal Levin.

Vedec však priznal, že ďalšie experimenty zlyhali, preto NASA nezohľadňuje výsledok testu LR. Mohlo by totiž ísť o náhodnú chemickú reakciu. "Podľa NASA experiment LR našiel skôr látky imitujúce živý organizmus, ako život samotný," upresnil vo svojom článku Levin.

"Je nevysvetliteľné, že 43 rokov od programu Viking žiadna z amerických sond mieriaci na Mars neniesla senzory detekujúce život, ktoré by potvrdili naše vzrušujúce zistenia," pokračoval Levin. "Stále častejšie sa objavujú náznaky toho, že na Marse život je, v roku 2018 NASA zaznamenala organickú látku a minulý týždeň sa potvrdil nález usadenín dokazujúcich, že na Marse boli slané jazerá," tvrdí vedec.

"V podstate neexistuje nič, čo by vyvracalo to, že na Marse môže byť život. To je ohromujúce,"

píše nadšený Levin. Vedec bol medzi pracovníkmi NASA považovaný trochu za "samorast", ktorý často narazil na byrokraciu. To, že v 70. rokoch objavili na Marse život, tvrdí márne už niekoľko desaťročí. Teraz sa k nemu pridala kolegyňa Patricia Ann Straat, ktorá sa tiež podieľala na LR experimente. Obaja požadujú preskúmanie ich projektov.

"NASA už oznámila, že sonda vyslaná v roku 2020 nebude obsahovať nástroje na testovanie života," oznámil sklamane Levin. Navrhol, aby bol zopakovaný priamo test LR z roku 1976, samozrejme, je za to, aby bol "zmodernizovaný, doplnený a rozšírený".

Moderné sondy na Marse skúmajú počasie

Výsledky by podľa neho mala analyzovať komisia zložená z popredných vedcov. "Taká porota zrejme dôjde k rovnakému názoru ako my, teda že program Viking na Marse našiel život," uzavrel Levin. Hlavná úloha sondy, ktorá vzlieta budúci rok v lete, je monitorovať marťanskú atmosféru a počasie a zisťovať, ako by sa ľudské kolónie na červenej planéte darilo.

Zdroj: CNC