Astrofyzik Michel Mayor má za sebou rušný týždeň. V utorok získal Nobelovu cenu za svoju prácu na objavovanie exoplanét ... a o deň neskôr sklamal všetkých, ktorí dúfajú, že by sme tieto vzdialené svety jedného dňa mohli kolonizovať.

"Ak hovoríme o exoplanetách, veci by mali byť jasné: nebudeme tam migrovať," vyhlásil striktne počas rozhovoru pre spravodajskú agentúru Agence France-Presse.

Hlavný problém spočíva v extrémne dlhých vzdialenostiach. "Dokonca aj vo veľmi optimistickom prípade obývateľné planéty, ktorá nie je príliš ďaleko ... povedzme niekoľko desiatok svetelných rokov ... by ste na cestu potrebovali veľa času," povedal slávny vedec.

Stovky miliónov dní

S technickými prostriedkami, ktoré máme k dispozícii v súčasnosti, by podľa Mayor rokov trval "stovky miliónov dní". V budúcnosti to, samozrejme, môže byť menej, avšak veľkou otázkou je, či naozaj o toľko, aby takáto misia bola realizovateľná. Mnohí odborníci to považujú za silne nepravdepodobné.

Z tohto dôvodu by sme tiež mali rázne odmietnuť myšlienku, že problémy spôsobené klimatickými zmenami môžeme prípadne vyriešiť presunom na niektorú z exoplanét. Taký nápad je vraj "úplne šialený".

"Musíme sa starať o našu planétu. Je veľmi krásna a stále úplne obývateľná," konštatoval Mayor.

Zdroj: CNC