Robotické exoskelety majú podľa mnohých odborníkov veľkú budúcnosť. Už čoskoro by sa mohli bežne objavovať na bojiskách, v továrenských halách, ale pokojne aj vo vašich šatníkových skriniach.

Tím z Wyss Institute predstavil špeciálne robošortky, ktoré zvyšujú rýchlosť. Na rozdiel od väčšiny iných exoskeletov vám teda nepomôžu premiestňovať ťažké predmety, ale budete vďaka nim ľahšie chodiť či behať.

Vytvoriť "technickú hračku" tohto typu vraj vôbec nebolo jednoduché - vývoj potrebných algoritmov podľa dostupných informácií začal už začiatkom minulého roka.

Šortky pomocou vstavaného počítača monitorujú vaše pohyby a analyzujú veci ako rýchlosť či to, v akej fáze kroku sa práve nachádzate. Potom prichádza k slovu špeciálny kábel, ktorý napodobňuje prirodzenú funkciu gluteálnych svalov. Počas testov používanie robošortiek znížilo metabolické náklady na chôdzu o 9,3% a na beh o 4%.

Možno vám príde, že to nie je práve veľa. Výhoda robošortiek však spočíva v tom, že vážia len 5 kíl, pričom viac ako 90% hmotnosti sa nachádza blízko ťažiska tela. To z nich robí jednu z prvých lastovičiek na poli ľahkých a mäkkých exoskeletov, ktoré by nám jedného dňa mohli uľahčovať každodenný život.

"Hoci nami nájdené metabolické redukcie sú skromné, naša štúdia ukazuje, že je možné mať prenosné nositeľné robotické zariadenie pomáhajúce s viac než len jednou činnosťou," konštatoval hlavný bádateľ Conor Walsh.

Zdroj: CNC