Čisté šialenstvo!

Kedysi mohla byť Venuša obývateľná: po dobu 2 až 3 miliardy rokov mala planéta mierne teploty a vodu, zatiaľ čo pred viac ako 700 miliónmi rokov 80 percent povrchu planéty prešlo dramatickými zmenami.

Michael Way z Goddardovho vesmírneho výskumného ústavu prezentoval svoje výsledky výskumu na Európskom planetárnom kongrese, ktorý vrhá nové svetlo na históriu klímy Venuši a poskytuje informácie o obývaní exotických planét na podobnej obežnej dráhe, píše PhysOrg.

​Pred štyridsiatimi rokmi projekt NASA Pioneer Venus našiel náznaky, že Venuša disponovala kedysi vodou z plytkého oceánu. Aby sa zistilo, či má Venuša stabilné podnebie na podporu existencie tekutej vody, urobil Way a jeho kolega Anthony Del Genio päť rôznych simulácií na základe možného rozsahu vody.

Vo všetkých piatich prípadoch dospeli k záveru, že Venuša bola schopná dosahovať teploty najmenej 20 stupňov Celzia a až 50 stupňov Celzia počas približne troch miliárd rokov. Mierne teploty by pre dnešnú planétu boli stále charakteristické, keby nebolo série udalostí, ktoré viedli k uvoľneniu oxidu uhličitého uloženého v horninách planéty asi pred 700 - 750 miliónmi rokov.

Zdroj: PhysOrg