Laura Nolan, bývalá softvérová inžinierka Googlu, varovala pred zabijackými robotmi. Uviedla, že na spúšti by mal byť vždy ľudský prst.

Laura Nolan vyššie spomínanú spoločnosť opustila na protest proti Project Maven - programu, ktorého cieľom bolo zlepšiť AI systém na rozpoznávanie objektov a ľudských tvárí určený na vojenské dróny. Google svoje zapojenie do Project Maven nakoniec ukončil.

Rusko, USA, Veľká Británia a ďalšie svetové mocnosti do vývoja bojových robotov, drónov atď. investovali už veľké finančné prostriedky. Stále viac vedcov ale volá po tom, aby plne autonómne zbrane boli zakázané.

Nepriateľ, alebo...?

Podľa Nolan spočíva jeden z hlavných problémov v tom, že podobné stroje by sa relatívne ľahko mohli nechať zmiasť - napríklad radarovými signálmi, ktoré by sa nečakane začali vyskytovať v oblasti ich pôsobenia.

Podľa najčernejšieho scenára by roboty takéto signály chybne vyhodnotili a v domnení, že útočia na nepriateľských bojovníkov, spustili paľbu.

"Len veľmi málo ľudí o tom hovorí, ale pokiaľ si na jednu alebo viac z týchto zbraní nebudeme dávať pozor, tieto zabijácke roboty by mohli omylom začať bleskovú vojnu, zničiť jadrovú elektráreň a spôsobiť masové zverstvá," argumentuje Nolan.

Zdroj: CNC