Google údajne postavil kvantový stroj, ktorý je miliardkrát rýchlejší ako najrýchlejší superpočítač sveta

Kvantová nadvláda - v anglickom origináli quantum Supremacy. Čo to je? Svojím spôsobom prvý benchmark kvantových počítačov. Termín prvýkrát použili vo svojich štúdiách počítačoví vedci a matematici sponzorovaní Googlom, keď práve týmto termínom pred niekoľkými rokmi definovali kvantový stroj, ktorý preukáže, že funguje, pretože spočíta niečo, čo súčasná polovodičová technológia nedokáže.

Ak by sa to niekomu podarilo, bol by to historický míľnik, ktorý odštartuje éru kvantových počítačov - strojov, ktoré využívajú pokročilé javy kvantovej fyziky k veľmi rýchlym paralelným výpočtom. Napríklad takým, kedy v jeden okamih poznáme všetky možné výsledky nejakej funkcie.

Vedci v minulosti už niekoľkokrát tvrdili, že tento bod dosiahli, keď z niekoľkých qubitov - kvantových bitov - postavili výpočtový mechanizmus so schopnosťami, ktoré by boli kremíkovou technológiou nedosiahnuteľné, nikdy však nešlo o počítač v pravom slova zmysle.

Tri minúty a dvadsať sekúnd, alebo desať tisíc rokov

Financial Times teraz píše o novej štúdii Googlu, ktorá sa objavila na webe NASA (Google na vývoji kvantových počítačov spolupracuje práve s NASA),  a krátko na to opäť zmizla. Podstatné je to, čo sa v správe podľa FT písalo.

Google vraj dosiahol kvantovú nadvládu. Jeho kvantový stroj vypočítal istý problém v čase 3:20 - teda za tri minúty a dvadsať sekúnd. V čom tkvie kvantová nadvláda? V tom, že by rovnaký výpočet súčasný najvýkonnejší superpočítačový cluster planéty - americký Summit s nameraným výkonom 148 PFLOPS - počítal, a teraz sa posaďte, zhruba 10 tisíc rokov.

Ak sa nejedná o omyl, asi by sme niečo podobné mohli považovať za dôkaz, že tu je kvantový stroj, ktorý dokáže niečo, čo súčasná počítačová technológia nezvládne, ani keby sme paralelne zapojili všetky známe superpočítače dohromady.

Na univerzálny kvantový počítač stále čakáme

Kvantové počítače už v minulosti pomocou qubitov spočítali simulácie niektorých molekúl a ďalších veľmi špecifických algoritmov, zatiaľ sa ale nikomu nepodarilo postaviť univerzálny kvantový počítač, ktorý by sa správal podobne ako ten, o ktorom teraz čítate tento článok.

Ak by sa to jedného dňa podarilo, znamenalo by to ďalšiu technologickú revolúciu, výpočtový výkon by totiž mohol poskočiť o mnoho rádov, čo by pomohlo potrebné rozvoju mnohých algoritmov pre umelú inteligenciu.

Jediný taký stroj by nahradil všetky superpočítače sveta dohromady a v zlomku okamihu by rozlúštil všetky súčasné bezpečnostné šifry. Už dnes teda vedci vyvíjajú kryptoalgoritmy, ktoré by mali odolať aj kvantovým počítačom. Dočkáme sa ich až za niekoľko desiatok rokov.

Google podľa Financial Times odmietol zmazaný článok akokoľvek komentovať.

Zdroj: CNC