Núdzovú sadu pre ruských kozmonautov by mala doplniť pištoľ, podobne ako ju mali k dispozícií ich sovietski kolegovia v 80. rokoch 20. storočia. Šéf ruskej kozmickej agentúry Dmitrij Rogozin povedal, že táto nová zbraň sa už pripravuje.

"Táto zbraň sa v podstate už testuje. Pracujeme na nej," povedal Rogozin novinárom. Podľa neho je veľmi pravdepodobné, že sa pištoľ stane súčasťou sady pre mimoriadne situácie za poldruha roku.

Šéf Roskosmosu v tejto súvislosti pripomenul, že v časoch Sovietskeho zväzu boli kozmonauti vybavení trojhlavňovou pištoľou - dve mali kaliber 12,5 milimetra a jedno 5,45 milimetra. Išlo o loveckú neautomatickú pištoľ TP-82, použiteľnú najmä k ochrane pred zverou pri núdzovom pristátí na odľahlom mieste v divočine. Dnes posádky kozmických lodí nič podobné nemajú.

S iniciatívou zaradiť zbraň do výbavy kozmonautov prišiel v roku 1979 Alexej Leonov, ktorý v roku 1965 ako prvý človek vystúpil do voľného kozmického priestoru. Prvýkrát bola TP-82 do záchrannej súpravy posádok zaradená, ako naznačuje jej označenie, v roku 1982.

Na ďalekom východe sa zbraň môže hodiť

Rogozin poukázal na to, že sa ruské pilotované kozmické programy postupne prenesú na kozmodrom Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe. To podľa neho môže znamenať aj pristátie v tejto oblasti, ktorá je lesnatá a riedko osídlená. Preto by sa kozmonautom hodila zbraň podobná TP-82, ale, samozrejme, modernejší typ.

Zdroj: CNC