Asi nebol dobrý nápad to prezradiť.

Americká armáda vyvinula E-4B „Nightwatch“ ešte v sedemdesiatych rokoch, je však pravda, že Sovieti o ňom vedeli oveľa menej, ako sa teraz dozviete z videa Business Insider.

Prerobený Boeing 747 stojí 223 miliónov dolárov a bol navrhnutý tak, aby umožnil americkému prezidentovi a ministrovi obrany kontrolovať protiútok v prípade jadrového útoku. Podľa amerických pravidiel pre jadrové zbrane môžu vydať príkaz na jadrový útok len oni dvaja.

Letecká flotila pozostávajúca zo štyroch lietadiel bola po skončení studenej vojny posledným útočiskom v prípade prírodnej katastrofy a do výslužby mala ísť v roku 2015. Keďže ani odvtedy neexistuje od nej lepšia alternatíva, je možné, že E-4B zostane v prevádzke až do konca svojej životnosti, do roku 2039.

Boeing prešiel mnohými úpravami, aby vydržal prípadný atómový výbuch, vrátane odolnosti voči elektromagnetickým impulzom a disponuje aj systémom protiraketovej obrany. Okrem toho dokáže vďaka tankovaniu paliva vo vzduchu vydržať v letovej prevádzke celé dni, čo z neho robí skutočné mobilné riadiace stredisko.

Zdroj: YouTube