Môže byť autobus rýchlejší než Formula 1? Dlhší než vlak? Kratší než osobné auto? Odpoveď znie, áno.

Najdlhší autobus

​V Číne sú v kurze autobusy na elektrinu. Jazdí ich tam takmer pol milióna a odhaduje sa, že Čína prevádzkuje 99 percent všetkých elektrobusov na svete. Napríklad v dvanásťmiliónovom meste Šen-čen už pred rokom nahradil dopravný podnik všetkých 16 tisíc dieslových autobusov elektrickými modelmi. Číňania sa neboja ani extrémnych rozmerov. Miestny výrobca BYD Auto nedávno predstavil najdlhší elektrický autobus na svete. Model K12A má dĺžku 27 metrov, prevezie až 250 pasažierov a aj pri plnom naložení dokáže udržať rýchlosť až 70 kilometrov za hodinu. Na jedno nabitie pritom prejde 250 kilometrov.

Zdroj: Staff Sgt. Jamal D. SutterReleased, Kurush Pawar

Najkratší autobus

​Kde v Európe nájdete tie najužšie a najteplešie uličky? Predsa v Taliansku. Niet divu, že tu každý jazdí na skútri. Lenže čo robiť, keď musíte šoférovať autobus? Riešenie ponúka firma Tecnobus z mesta Frosinone. Vyvíja miniatúrne elektrobusy, ktoré prejdú aj tým najstarším historickým centrom. Aktuálny model sa volá Gulliver, na dĺžku má len 5,3 metra a prevezie 30 cestujúcich. Stretnúť ho môžete napríklad vo Francúzsku, Anglicku, Španielsku či Slovinsku.

Zdroj: Staff Sgt. Jamal D. SutterReleased, Kurush Pawar

Najväčší autobus

​Nemecký Neoplan je tradičný výrobca strojov na dlhé vzdialenosti. Na jeho najrozmernejší model sa dodnes spomína ako na najväčšieho autobusového giganta všetkých čias. Jumbocruiser sa vyrábal od roku 1975 do roku 1992. Na dĺžku mal síce "len" 18 metrov, ale doháňal to štvormetrovou výškou. Previezol až 144 pasažierov a na dvoch poschodiach im ponúkol veľa priestoru. Dnes ho využívajú niektoré firmy ako obrovskú pojazdnú reklamnú plochu. Tiež si ho obľúbili hudobníci na pohodlný prevoz na turné - Neoplan Jumbocruiser napríklad vozil po európskych koncertoch početnú Kelly Family.

Zdroj: Staff Sgt. Jamal D. SutterReleased, Kurush Pawar

Najdlhšia linka

​Len málokto si užíva dlhé prejazdy autobusom. Tiež sa na smrť nudíte, keď musíte ísť celú noc na dovolenku? Tak si pomeňte na najdlhšiu autobusovú trasu na svete a hneď vám bude lepšie. Vedie z brazílskeho Rio de Janeiro do peruánskej Limy. Hovorí sa jej Transoceânica a je dlhá 6 200 kilometrov. Trvá okolo 100 hodín, čo je viac než štyri dni. Za ten čas autobus prejde celú Južnú Ameriku z východného pobrežia na západné a prekoná pohorie Andy s nadmorskou výškou až 5 000 metrov.

Zdroj: Staff Sgt. Jamal D. SutterReleased, Kurush Pawar

Najrýchlejší autobus

​Paul Stender je americký pretekár, konštruktér a milovník bláznivých rýchlostí. Okrem iného zostrojil autobus, ktorý dokázal vybičovať až na 590 kilometrov za hodinu. Je to vôbec možné? Jasné, že je. Ale nečakajte, že vám na to postačí len vyladiť motor a znížiť podvozok. Vozidlo síce na prvý pohľad vyzerá ako klasický americký školský autobus, ale nenechajte sa oklamať. Okrem karosérie je každá časť špeciálne upravená a pod kapotou sa ukrýva motor General Electric J79 z nadzvukovej stíhačky F-4 Phantom II s výkonom 42 tisíc koní. Mimochodom - ďalší z vynálezov Paula Stendera je kadibúdka na kolesách poháňaná motorom Boeing, s ktorou dosiahol rýchlosť 110 kilometrov za hodinu. Nerobíme si srandu.

Zdroj: Staff Sgt. Jamal D. SutterReleased, Kurush Pawar

Obojživelný autobus

​Obojživelné autobusy sú celosvetovo populárne turistické atrakcie. Môžete ich stretnúť napríklad v nemeckom Hamburgu, holandskom Amsterdame alebo maďarskej Budapešti. Na ceste sa správa ako bežný autobus.

Keď sa ale za vami zatvoria dvere, môžete si byť istí, že medzi nimi nenájdete ani jednu medzierku. Spodná časť je dokonale vodotesná a kedykoľvek pripravená na ponor. Tam, kde je normálne výfuk, totiž nájdete turbíny. Keď teda precestujete historické centrum na kolesách, vymení vodič šoférsku čapicu za kapitánsku a vydá sa na riečnu plavbu.

Zdroj: Staff Sgt. Jamal D. SutterReleased, Kurush Pawar
Zdroj: CNC