Ak majú policajti pocit, že šoférujete pod vplyvom alkoholu, môžu vám jednoducho dať dýchať. Pokiaľ si ale myslia, že ste si namiesto pár panákov dopriali marihuanu, je to zložitejšie - v súčasnosti neexistuje žiadny prostriedok, ktorý by ich podozrenie okamžite dokázal potvrdiť či naopak vyvrátiť.

To by sa ale čoskoro mohlo zmeniť. Kanadský startup SannTek Labs totiž nedávno oznámil, že vyvinul nový typ analyzátora dychu, ktorý presne toto zvládne.

Zariadenie nazvané SannTek 315 vie určiť, aké množstvo marihuany ešte vyfajčili v uplynulých 3-4 hodinách (zatiaľ nie je jasné, či odhalí aj "trávu", ktorá sa do organizmu dostala pri vapingu alebo v dôsledku konzumácie rôznych poživín).

Delta-9 THC

"Konkrétne detekujeme Delta-9 THC, čo je prevládajúca psychoaktívna zložka konope," vysvetlil generálny riaditeľ SannTeku Noah Debrinca.

"Vieme, že pokiaľ ľudia majú v tele vysokú koncentráciu tejto látky a šoférujú, ich psychomotorické schopnosti sú silno znížené," dodal.

SannTek by svoje analyzátory rád predával polícii a to za čiastku manšiu než 1000 dolárov. Je ale otázkou, ako sa k tomu postaví National Highway Transportation Safety Association, bez ktorej schválenia niečo také nie je možné.

Zdroj: CNC