S rozširovaním virtuálnych asistentov sa objavujú nové problémy a obavy týkajúce sa ochrany osobných údajov. Najnovšie, s asistentom spoločnosti Apple – Siri. Guardian napísal, že subdodávatelia, ktorí pracujú na zlepšení systému, často odpočúvali osobné rozhovory a scény, o ktorých používatelia nevedeli.

Jeden z technikov novinám prezradil, že sa často stáva, že sa Siri náhodne aktivuje používateľmi, keď povedia niečo, čo algoritmus vyhodnotí ako spúšťač „Hej, Siri“. Ale rovnako sa Siri zapne, aj keď majiteľ Apple Watch hovorí pri zdvihnutí ruky, na ktorých má hodinky.

Výsledkom je nespočetné množstvo záznamov, ktoré pravdepodobne neboli používateľmi určené pre servery spoločnosti Apple: konzultácie s lekárom, obchodné rokovania, dialógy o zločinoch, sex a podobne. Pri odpočúvaniach sa nachádza všetko. Okrem toho sú nahrávky spárované s lokalitou používateľa a jeho ďalšími údajmi.

V reakcii na to Apple uviedol, že podniká kroky na lepšiu ochranu svojich používateľov, a tiež zdôraznil, že nikdy nemal priradený Apple ID k hlasovým nahrávkam. Okrem toho dávajú na kontrolu kvality v priemere menej ako jedno percento všetkých dialógov so Siri a tí, ktorí túto úlohu vykonávajú, musia tiež podpísať dohodu o mlčanlivosti.