Vo svete sociálnych sietí sa začal šíriť nový fenomén. Týka sa mobilnej aplikácie FaceApp. Tá sa síce do povedomia užívateľov smartfónov dostala už krátko po svojom vydaní na začiatku roka 2017, čerstvá internetová výzva má ale tentokrát za následok rozšírenie aplikácie medzi ešte širší okruh užívateľov. FaceApp im totiž zodpovie atraktívnu otázku, nad ktorou bežní smrteľníci obyčajne len dumajú - ako budú vyzerať v starobe?

A nielen to, FaceApp totiž má podobných funkcií, alebo ak chcete filtrov, oveľa viac. Zvláda to aj naopak - tí, ktorí sa sa k dôchodkovému veku už blížia alebo sa v ňom už nachádzajú, vie dokonca omladiť. Alebo vás skôr zaujíma, ako by ste vyzerali v koži opačného pohlavia? Chcete dokonalý úsmev ako z reklamy? Atraktívny vzhľad?

Aplikácia prináša odpovede a na rozdiel od alternatív, ktoré sú vedľa aplikácie v digitálnych obchodoch k dispozícii, FaceApp k spracovaniu fotografií používa technológiu umelej inteligencie. Predovšetkým ona stojí za kvalitným a uveriteľným výsledkom.

View this post on Instagram

Back from my show in ibiza i ve been a dj for 60 years and I still love it. July 15 2040

A post shared by David Guetta (@davidguetta) on

O ten majú, samozrejme, záujem aj rôzne celebrity, či už ide o spevákov, hercov alebo športové ikony. O výsledok sa potom neváhajú podeliť so svojimi fanúšikmi na sociálnych sieťach, čo má na svedomí práve prebiehajúci "challenge".

Medzi známymi osobnosťami sa o svoje "zostarnuté ja" podelili napríklad kanadský raper Drake, chlapčenská hudobná skupina Jonas Brothers, britský spevák Sam Smith alebo Gordon Ramsey, kuchár známy z televíznej reality show. Vo vane so svojim instagramovým fanúšikom ukázal francúzsky DJ David Guetta. Teda - jeho staršia verzia, samozrejme...

Obavy o súkromie

Ako už to v prostredí mobilných aplikácii býva, otázky vzbudzujú obchodné podmienky fungovania FaceAppu a vedľa nich tentokrát tiež jeho vlastníctvo. Za obavami o súkromie užívateľov stojí skutočnosť, že aplikáciu vyvíja ruská spoločnosť s názvom Wireless Lab, predovšetkým ale fakt, že "práva" na pretváraní fotografií neprebiehajú v samotnom zariadení - vašom telefóne, ale na vzdialenom servere.

FaceApp teda vaše fotky najskôr odošle na sieť, ku ktorej má prístup aj druhá strana a až potom pomocou algoritmov začne vaše snímky upravovať. O tom, čo sa s originálnymi fotografiami deje ďalej, existuje skutočne minimum informácii.

View this post on Instagram

Me doing a demo on #MasterChef Season 50....

A post shared by Gordon Ramsay (@gordongram) on

Zo spomínaných podmienok aplikácie sa dá ľahko dovtípiť, že vývojári majú nad fotografiami "neobmedzenú moc" - absolútne tu chýba zmienka o akýchkoľvek limitoch, ktoré by určovali, čo s fotografiami druhá strana môže robiť a čo už nie. Keď opomenieme úvahy skĺzajúce už skôr do témy konšpiračných teórií, najpravdepodobnejšie sa javí použitie v reklame alebo iných formách marketingu.

Aplikácia FaceApp tak len dokazuje nevyhnuteľnosť otázky, ktorá sa s postupným rozpínaním digitálneho sveta spája - istota súkromia alebo zábava?

Zdroj: CNC