Keď sa nad tým zamyslíte, robot by teoreticky mohol byť vynikajúcim rodičom. Nikdy by nebol nahnevaný, nervózny, netrpezlivý... Nehrozilo by, že na dieťa nebude mať dostatok času alebo že sa oň proste nebude chcieť starať (nech už z akýchkoľvek dôvodov).

Podľa odborníka na etiku umelej inteligencie Johna C. Havensa to ale znamená, že možno príde doba, kedy nám roboti naše deti jednoducho "ukradnú".

"Čo sa týka rolí, ktoré by mohli byť nahradené strojmi, rodičovské zamestnanie nie je často diskutované," uviedol Havens. "Ale pokiaľ sa v budúcnosti zameriame na efektivitu, budeme ju oceňovať viac než ľudskú starostlivosť. Je možné, že AI hračky, osobní asistenti alebo robotickí spoločníci by jedného dňa mohli nahradiť ľudských rodičov."

"Robot je lepší tato ako ty!"

Havens argumentuje tým, že v oblasti výchovy nás stroje skôr či neskôr nevyhnutne prekonajú, hoci len v určitých ohľadoch. Práve tieto ohľady ale môžu byť dôležité z pohľadu našich najmenších.

Poukazuje tiež na rastúci počet dôkazov o tom, že deti si k technológiám typu Alexa od Amazonu dokážu vytvárať putá - občas dokonca tak silné, že tým potom trpia vzťahy medzi nimi a ich rodičmi.

V okamihu, kedy by život s robotmi uprednostňovali aj samotné deti, by nepochybne vyvstala otázka, či rodičia majú mať na ich výchovu aj naďalej zákonné právo. Havens je presvedčený, že ak chceme, aby odpoveď bola kladná, musíme začať konať. "Skôr než stratíme šancu," dodáva varovne.

Zdroj: CNC