Nová verzia populárnej stolnej hry Monopoly prichádza s modernými technológiami. Jej hlavnou novinkou je elektronický bankár, ktorý využíva na svoje fungovanie umelú inteligenciu a dokáže s hráčmi obojsmerne komunikovať hlasom. Zatiaľ ju má v predpredaji exkluzívne americký obchod Walmart.

Podľa Wikipedie sú Monopoly "zrejme komerčne najúspešnejšou stolnou hrou", ktorá na trhu figuruje už bezmála osemdesiat rokov. Dnes existuje pod hlavičkou spoločnosti Hasbro, vrátane verzie Ultra Banking, v ktorej hráči namiesto peňazí platia prikladaním kariet k platobnému terminálu.

Hlasom ovládaný bankár

Nová verzia nesie označenie Monopoly Voice Banking, ktoré do značnej miery avizuje najväčšiu novinku. Súčasťou balenia je totiž elektronický cylinder, ktorý dokáže zastúpiť funkciu bankára. Je napájaný baterkami, komunikuje hlasom a zvládne obslúžiť všetky herné finančné transakcie. Nejde ale o chytrý reproduktor - inteligencia do značnej miery začína a končí záležitosťami súvisiacimi s hrou.

Na rozdiel od väčšiny hlasových asistentov nevyžaduje elektronický bankár prístup k internetu, ani prepojenie s inteligentným mobilom. Jeho hlavnou úlohou je evidencia financií a ich tokov, takže v hre už nebudú potrebné papierové bankovky.

Zdroj: Facebook

​Hra by vďaka tomu mala prebiehať svižnejšie, pretože hráči nebudú musieť v jej priebehu manipulovať s peniazmi. Bankár bude hovoriť hlasom maskota Mr. Monopoly a hráči ho budú aktivovať stlačením jedného zo štyroch tlačidiel, ktorým sa identifikujú, pretože cylinder nerozpoznáva jednotlivé hlasy.

S prímesou umelej inteligencie

Okrem kompletnej správy financií a platieb zvláda elektronický bankár aj evidenciu nehnuteľností - napríklad je možné požiadať ho o zakúpenie príslušnej lokality. Zastúpi tiež ďalšie papierové herné karty, ktoré do základnej verzie hry vnášajú prvok náhody. V tejto chvíli nie sú známe podrobnejšie informácie o tom, nakoľko presné frázy bude chytrý cylinder požadovať, ani či bude podporovať slovenčinu.

Predaj hry Monopoly Voice Banking sa začal 1. júla, pričom maloobchodná cena sa začína na 30 dolároch. Je o 10 dolárov vyššia než cena základnej verzie tejto hry.

Zdroj: CNC