BMW predstavilo koncept športového auta, ktoré by sa v ponuke nemeckej automobilky malo objaviť v roku 2025. Auto má niekoľko zaujímavých technických vychytávok a o pohon sa prekvapivo nestarajú len elektromotory.

Automobil kombinuje dizajnérske prvky dnešného modelu i8 (bočná silueta) s legendárnym športovým modelom M1 (riešenie zadnej časti). Štúdia prichádza s krídlovými dverami, ktoré by sa ale mali dostať aj do sériovej výroby. Existujúce BMW i8 sa tiež bude ponúkať.

Pohon zaisťuje hydridná jednotka Power PHEV a tak ponúka možnosť voľby medzi pohonom všetkých alebo len zadných kolies a spolieha sa na elektromotor spolupracujúci s preplňovaným benzínovým štvorvalcom. Prekvapivo teda nejde o číry elektromobil. Systémový výkon činí 441 kW (600 koní), pričom ďalšiu štipku výkonu má krátkodobo zaistiť systém Boost+.

Vision M Next je vraj schopný dosiahnuť maximálnu rúchlosť 300 kilometrov za hodinu a šprint na 100 kilometrov za hodinu za 3 sekundy. Dojazd v čisto elektrickom režimu činí 100 kilometrov, čím má byť športové auto využiteľné aj na dlhšie jazdy v meste, a to bez obáv z bezemisných zón.

Špecialitou novinky je použitie svetelnej technológie Laser Wire, kde hlavné časti svetlometu tvoria sklenené vlákna potiahnuté fosforom, ktoré umožňujú vyrobiť supertenké a extrémne precízne tvary. Veľmi inovatívny je tiež interiér s futuristickým riešením prístrojovej dosky z priehľadného displeja.

Pozrite si galériu

BMW: Elektrické vozidlá sú nadhodnotené

Hlavný inžinier BMW Klaus Fröhlich tvrdí, že "hype" okolo elektromobilov je prehnaný. Spotrebitelia nemajú skutočný záujem o elektrické vozidlá. Zvláštne je, že to povedal na podujatí, na ktorom predstavovali svoj nový elektrický automobil.

Zdroj: CNC