Skonštruovať zabijackého robota je oveľa ľahšie, než by ste si mohli myslieť. Prví by mohli byť nasadení už v roku 2021.

"Technologicky sú autonómne zbrane jednoduchšie než samoriadiace autá," vysvetlil profesor informatiky Stuart Russell z UC Berkeley. "Ľudia, ktorí pracujú v príbuzných technológiách, si myslia, že by bolo relatívne ľahké zostaviť takúto veľmi účinnú zbraň za menej než dva roky."

Podľa odborníka na umelú inteligenciu Tobyho Walshe z University of New South Wales si verejnosť neuvedomuje, ako blízko k nasadeniu takých robotov sme, pretože má skreslené predstavy o ich podobe.

Terminátori v akcii?

"Keď ľudia počujú o zabijackých robotoch, napadne im Terminátor, napadne im sci-fi, myslia si, že ide o niečo, čo je ďaleko," konštatoval vedec. "Namiesto toho ide o jednoduchšie technológie, ktoré sú oveľa bližšie a ktoré sú prototypované zatiaľ čo o nich hovoríme."

Podľa Voxu by takýmito "jednoduchými technológiami" mohli byť napríklad dróny, ktoré budú vďaka systému na rozpoznanie tváre schopné identifikovať konkrétne ciele a následne na ne zaútočiť.

Pripoňme si, že Európsky parlament vlani schválil uznesenie, v ktorom požaduje, aby boli stroje tohto typu medzinárodne zakázané. Približne o rok skôr po tom istom volal Elon Muska, Mustafa Suleyma a desiatky ďalších špecialistov na danú oblasť.

Zdroj: CNC