Zaujímate sa o problematiku pestovania rôznych plodín vo vesmíre? Potom by vašej pozornosti nemala uniknúť súťaž Growing Beyond Earth, ktorú vyhlásila NASA.

Účastníci budú mať nasledujúcu úlohu: navrhnúť "záhradku", ktorá sa vojde do 50-centimetrovej kocky a vďaka ktorej by astronauti mohli obohatiť svoj jedalníček o čerstvé ovocie a zeleninu.

Podľa floridského denníka Sun Sentinel NASA túto súťaž usporiadala v spolupráci s partnerskou organizáciou Fairchild Tropical Botanical Garden a okrem profesionálov sa jej budú môcť zúčastniť aj vysokoškoláci a stredoškoláci.

Najskôr návrhy, potom realizácia

Dizajny možno zasielať do 14. februára budúceho roka. Organizátori z nich následne vyberú tie najlepšie, ktorých autori bude čakať ďalšia úloha - postaviť prototyp na veľké finále.

Pripomeňme si, že v kozme už bolo úspešne vypestovaných viacero rastlín vrátane červeného rímskeho šalátu. Ten vyrástol na Medzinárodnej vesmírnej stanici v systéme zvanom Veggie.

Ide ale stále o oblasť, v ktorej sa dá stále vymyslieť veľa nových vylepšení. Tie by záhradkárstvo v podmienkach mikrogravitácie mohli výrazne uľahčiť a zefektívniť - čo je presne to, o čo sa NASA snaží.

Zdroj: CNC