Partii programátorov z Estónska sa podarilo k problematike neurónových sietí a strojového učenia pritiahnuť polovicu internetu, čo sa doteraz nepodarilo žiadnemu popularizátorovi počítačových vied vrátane Googlu. Drvivú väčšinu z nich tvoria muži všetkých vekových kategórií.

Stačilo im jediné. Vyrobiť neurónovú sieť, ktorá sa na 10 tisíc fotografiách ženského tela naučila, ako vlastne vyzerá. Vďaka tejto znalosti teraz vie, ehm, vyzliekať odeté dámy donaha.

Zdroj: DeepNude

Desktopová aplikácia DeepNude v posledných hodinách spôsobila hotový rozruch a autori ju nakoniec museli zablokovať. Nie však z dôvodu etiky, ale jednoducho preto, že bol záujem tak ohromný, že sa im zrútili servery. Na webe sľubujú, že sa za pár dní vráti.

​Kým bezplatná verzia zakryje fiktívne poprsie a klin čiernymi obdĺžnikmi, platená zobrazí len vodoznaky upozorňujúce na to, že sa naozaj jedná o fake.

DeepNude je ďalšou ukážkou toho, že skutočná hrozba A.I. nespočíva v tom, že by sme snáď v dohľadnej dobe vyrobili nejakého terminátora či Matrix, ale v tom, že je tu reálne riziko toho, že umelá inteligencia bude generovať textové aj audiovizuálne fake news, ktoré už nedokážeme rozpoznať od reality.

A to je v ére informačných hybridných vojen na internete tak trochu novodobá jadrová puma.

Zdroj: CNC