Budúce letné olympijské hry v Tokiu síce prebehnú až v budúcom roku, ale už sa pripravujú aj tie ďalšie, ktoré sa budú konať v roku 2024 v Paríži. U nich sa predovšetkým rieši, ako vo francúzskej metropole zabezpečiť dopravu. Mesto je to veľké a ako býva zvykom, vždy zapchaté. Airbus preto spoločne s parížskym dopravným podnikom prišiel s nápadom, ktorý by transport hostí uľahčil - lietajúce autonómne taxi.

Tieto taxíky by lietali z letiska Charlesa de Gaulle priamo do centra mesta, čo by malo výrazne skrátiť čas, ktorý ľudia trávia v Paríži na cestách. Zvyčajne to z letiska do centra mesta pomocou autobusu alebo vlaku trvá zhruba hodinu, lietajúcim taxíkom by to bolo pár minút. Odlet by sa konal každých šesť minút.

Momentálne vzniká návrh, ako by podobný dopravný systém skutočne fungoval. Mestský podnik Aeroports de Paris musí do konca tohto roka vybrať miesta, kde by mohli vzniknúť akési depá lietajúcich taxi a tie následne do 18 mesiacov postaví.

Ešte ale nie je jasné, aké stroje by dopravný podnik používal. V prvom rade musia byť bezpečné a odskúšané. Zároveň musia mať dostatočne veľkú kapacitu batérie, aby prekonali potrebnú vzdialenosť s bezpečnou rezervou. S iným ako elektrickým pohonom sa ale nepočíta.

Airbus, ktorý sa na vývoji podieľa, musí taktiež zaručiť, že taxi nebude odporovať platným predpisom. Spoločnosť pri tom môže čerpať zo svojich existujúcich autonómnych taxíkov. Vyvíja pritom už rovno dva modely - Vahana, ktorý je určený pre jedného človeka, a CityAirbus pre štyroch cestujúcich.

Uber plánuje donášať ľuďom domov stravu z McDonald's drónom

Skvelý koncept! Takto bude vyzerať budúcnosť donáškovej služby?

Zdroj: CNC