Vyberáte si aktuálne svojho mobilného parťáka? Na trhu je množstvo značiek a možností. Každý telefón má svoje dané parametre a vy by ste mali vedieť, na čo sú dobré.

Zdroj: TV JOJ

​Podľa čoho vyberať?

Zameriavate sa na cenu a farbu? To však nie je tá správna cesta. Dôležitým faktorom je tiež výkon, displej, fotoaparát, výdrž batérie, ale i operačný systém.

Čo riešiť najskôr

Rozhodovať by mal hlavne výkon mobilu a výdrž batérie. Dobrý výkon nutne ale neznamená aj dlhú výdrž batérie. Pozrite sa preto aj na parametre samotnej batérie, aby sa telefón vybíjal pomaly, a aby ste ho nemuseli denne dávať nabíjať na elektrinu. Odporúča sa mať mobil, ktorý ponúka minimálnu kapacitu batérie 3000 mA hodín.

Displej a jeho možnosti

Nielen že si vyberáte veľkosť displeja, ktorá vám vyhovuje, ale mali by ste sa tiež zamerať na konkrétny typ. Trhu kraľuje hlavne LCD a OLED. Každý typ má svoje určité  pre a proti. Displeje sa líšia aj tvarom výrezu, pre niekoho je to možno nepodstatné, ale niekto to môže vnímať ako podstatný atribút.

Operačný systém

V Česku vládnu predovšetkým dva operačné systémy. Je možné, že jeden z nich preferujete, a väčšinou tým pri výbere eliminujete tie mobily, ktoré ho nemajú.

Android – aktuálna verzia Android 8 Oreo (8. 1.), niektoré telefóny už majú Android 9 Pie 

IOS – aktuálna verzia iOS 12

Okrem vyššie spomínaných systémov, nájdete na trhu i ďalšie – Linux, Blackberry, Windows a iné.

Keď chcete fotiť mobilom

Okrem pixelov, ktoré určujú, v akom rozlíšení sa fotí a natáča, by ste sa mali zamerať tiež na iné atribúty. Dôležitá je svetelnosť, ktorá zohráva podstatnú úlohu v prostredí s nedostatkom svetla. Určuje koľko svetla telefón zachytí a použije v priebehu snímania. Označuje sa písmenom f a číslicou. Čím menšie je číslo, tým svetelnejší objektív a tým viac svetla dopadne na senzor.
Zaujímavým bonusom je tiež viac objektívov na zadnej strane telefónu. Ďalej sa pozerajte, či má fotoaparát digitálnu alebo optickú stabilizáciu, a to isté platí aj pri zoome.

Keď riešite dizajn

Na trhu sa objavujú telefóny z plastu, kovu, ale i v sklenenom prevedení. Záleží na vašich preferenciách, každý materiál má svoje výhody i nevýhody. Sklenený telefón je napríklad veľmi elegantný, ale zároveň veľmi krehký. Plast je možno lacnejší, ale tiež viac náchylný na poškodenie. Kov je kvalitný materiál, nie sú však pri ňom možnosti bezdrôtového napájania.

Všetky informácie nájdete bez problémov v parametroch každého telefónu. Takže si môžete s prehľadom vyberať z pohodlia domova. Inšpirujte sa napríklad  v letáku Okay.