V blízkosti kalifornskej Pasadeny práve prebieha stavba ďalšej prieskumnej sondy na Mars, ktorej misia by mohla čoskoro priniesť množstvo zaujímavých informácií. Zatiaľ sa však môžeme kochať aspoň jej technikou.

Sonda pre misiu Mars 2020 vzniká v Jet Proplusion Laboratory (Laboratórium prúdového pohonu), ktorá je súčasťou Kalifornského technologického inštitútu (často označovaného skratkou Caltech). NASA sa však chcela o stavbu podeliť s celým svetom a preto do laboratória umiestnila aj webkameru, ktorá je neustále on-line. Súčasne ale stavbu komentuje aj na svojich webových stránkach.

A práve na svojich webových stránkach sa NASA pochválila aj fotografiou z inštalácie špeciálneho podvozku, označovaného ako "mobility suspension," ku ktorej však došlo už 13. júna. Nič to ale nemení na tom, že s podvozkom a kolesami začína stroj vyzerať ako skutočný "rover."

Zdroj: NASA

​Podvozok sa na oboch stranách skladá z takzvaných nôh, ktoré sú pripevnené k telu roveru a na ich konci sú umiestnené tri kolesá. Každá z nôh je pritom vyrobená zo špeciálnych titánových trubiek, ktoré sú vyrábané rovnakým spôsobom, ako rámy pre profesionálne pretekárske bicykle. Kolesá na fotografiách síce do vesmíru nepoletia, jedná sa ale o presné repliky, ktoré majú technikom pomôcť s vývojom. Kolesá, ktoré sa dotknú povrchu Marsu, budú na rover inštalované až v priebehu budúceho roka.

Kolesá, ktorá poletí do vesmíru, budú vyrobené z hliníka a v priemere budú merať 20,7 palca. Teda cca 52,2 centimetra. Na povrchu každého kola bude presne 48 drážok, ktoré by mali zabezpečiť dostatok trakcie na piesčitom aj kamenistom povrchu. Každé kolo bude poháňané vlastným motorom, predným a zadným párom kolies sa však bude dať manévrovať, čo roveru umožní vykonať otočku o 360 stupňov na mieste.

Samotný systém podvozku, ktorý dostal prezývku "rocker-bogie," sa vyznačuje schopnosťou rovnomerne roznášať hmotnosť roveru na všetky kolesá bez ohľadu na náročnosť terénu, v ktorom sa pohybuje. Rover by mal tiež zvládnuť náklony až do 45 stupňov a to vo všetkých smeroch.

A prečo je vlastne misie Mars 2020 tak dôležitá? Ak totiž špeciálny vozítko pristane na Marse, k čomu by malo dôjsť vo februári 2021, čakajú ho úlohy spojené s hľadaním stôp života, vyrábaním kyslíka, analýzou materiálov a zbieranie vzoriek, ktoré by mali byť v nasledujúcich rokoch dopravené späť na Zem.