Odborníci z Augsburg University vyvinuli robota, ktorý dokáže byť ironický. Tzv. Irony Man v dôsledku toho všetkého hocikedy komunikuje ako... nevrlý pubertiak.

Na začiatku stál nápad vytvoriť robota, ktorý by zvládol čo najlepšie napodobniť spôsob, akým hovoríme my ľudia v reálnom živote. "Chceli sme, aby bol schopný podávať zlé správy ohľaduplne a súčasne byť presvedčivejší než bežní konverzační roboti," uviedli jeho tvorcovia.

To v praxi znamená, že napríklad namiesto vety "čakať v dopravnej zápche je vážne frustrujúce" by Irony Man povedal "som vážne nadšený, že som sa tu zasekol," pričom "vážne nadšený" by zdôraznil.

Irónia nie je vždy vhodná

"Predstavte si robota v úlohe poradcu na životný štýl, ktorý cíti, že by užívateľ mal byť aktívnejší a potrebuje mu túto vec povedať bez toho, aby to vyznelo hrubo," vysvetľuje inžinierka Elisabeth André.

Myšlienka je to určite zaujímavá. Háčik spočíva v tom, že Irony Man nevie rozpoznať, či je v danej chvíli a na danom mieste použitie irónie vhodné. Inak povedané, nevie, kedy by mal radšej držať jazyk za zubami.

Počas testu s dvanástimi študentmi bol síce považovaný za sympatickejšieho než konvenčný roboti rovnakého typu, výsledky ale pokojne mohli vyzerať o poznanie horšie. "Môže sa stať, že robot vygeneruje vtipnú hlášku, ale užívateľ je iritovaný," pripustila André.

Zdroj: CNC