Skupinka juhoafrických tínedžerov vyrazila na výlet z Kapského Mesta do egyptskej Káhiry. Na tom by asi nebolo nič zvláštne, ale násťroční letia vo vlastnoručne vyrobenom lietadle, ktoré striedavo pilotujú. Pred sebou majú šesťtýždňovú cestu dlhú 12 tisíc kilometrov. Ich lietadlo má za sebou už prvú úspešnú zastávku v Namíbii.

Štvormiestny stroj Sling 4 skonštruovalo 20 stredoškolákov z rôznych častí Juhoafrickej republiky, ktorí sa zapojili do iniciatívy leteckej spoločnosti Airplane Factory a organizácie U-Dream Global. "Zámerom tohto projektu bolo ukázať Afričanom, že nič nie je nemožné, keď sa na to plne sústredíte," vysvetlila 17-ročná Megan Werner, jedna z pilotiek lietadla.

Zdroj: Facebook

​Tínedžeri mali na zostavenie lietadla tri týždne, diely im poskytla práve Airplane Factory, ktorá malé lietadlo vyrobila. Sada k stroju obsahovala viac než tisíc malých častí, ktoré bolo nutné ku stroji prirobiť. "Keď sa pozerám na lietadlo, som na seba naozaj pyšná. Neverila som, že to zvládneme. Vnímam ho ako naše dieťa, veľmi si ho cením," dodala Agnes Keamogetswe Seemela (15).

Výhľad z kokpitu je dychberúci

"Lieta hladko a ten výhľad zhora je dychberúci," uviedla Agnes. Prvá cesta lietadla viedla z Johannesburgu do Kapského Mesta, odkiaľ skupinka oficiálne štartovala. "Pomáhala som stavať trup lietadla, horizontálne a vertikálne stabilizátory a krídla," opísala Agnes.

"Ľudia z našej komunity boli najskôr v šoku, keď som povedala, že sa do iniciatívy zapojím. Neverili mi, že dám dokopy lietadlo, ktorým potom poletíme do Káhiry," uviedla Agnes pochádzajúca z najmenšej juhoafrickej provincie Guateng. "Teraz sú na mňa ale hrdí," dodáva.

Zdroj: Facebook

​Bola to ale Megan, kto prišiel s týmto nápadom, zohnala si zvyšok tímu a prihlásila sa do projektu. U-Dream Global si vyberalo spomedzi viac než tisícky rôznych uchádzačov, ktorých let by zasponzorovali. Megan je tiež jednou zo šiestich tínedžerov v jej 20-člennej skupinke, ktorá má leteckú licenciu. Šestica sa bude o pilotovanie strieborného lietadla s logom U-Dream Global a ďalších sponzorov striedať.

Motor stroja zostavili experti

"Licenciu som si robila popri štúdiu na strednej škole, je to ako robiť vysokú, zatiaľ čo nemáte ešte maturitu," komentovala Megan. Jej otec Des Werner je komerčný pilot, stroj Sling 4 dobre pozná, podľa neho ho obvykle zostavujú najmenej tri tisícky mužov, práca im zaberie niekoľko hodín.

Zdroj: Facebook

"Ak prácu rozdelíte medzi 20 detí, ktoré budú stroj dávať dokopy pod odborným dohľadom, dá sa to stihnúť do troch týždňov. Motor a leteckú elektroniku, samozrejme, zmontovali experti. Zvyšok ale robili deti," uviedol Werner.

Tínedžeri sú pod dohľadom

Sling aj so svojou násťročnou posádkou úspešne odštartoval z Kapského Mesta, ich prvou zastávkou bolo po 6,5 hodinách letu namíbijské mesto Luderitz. Mládež sa po ceste do Egypta zastaví aj v Zimbabwe, Malawi, Tanzánii, Keni, Etiópii a Eritrei. Na spiatočnej ceste sa vydajú po inej trase, tentokrát pristanú v Ugande, Rwande, Zambii alebo Botswane.

Zdroj: Facebook

​Tínedžerov vo vzduchu sprevádza ďalší Sling č, na ktorého palube sú dvaja profesionálni piloti pripravení zasiahnuť v prípade potreby a dvaja zvyšní násťroční piloti, ktorí sa v pravidelných intervaloch striedajú pri pilotovaní tínedžerskeho stroja. Účastníci projektu sa na svojich cestách zúčastnia niekoľkých prednášok, kde majú vystúpiť s motivačnými prejavmi. "Je úžasné vidieť, ako ľudia čerpajú inšpiráciu z toho, čo robíme. Mám z toho husiu kožu," uzavrela Megan.