Chcete sa pozrieť na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS)? Pokiaľ disponujete dostatkom finančných prostriedkov, máte možnosť - NASA totiž oznámila, že na palube dotyčného zariadenia budú môcť po novom pobývať aj bežní občania. Brány ISS sa otvoria tiež pre vybrané firmy.

Dovolenka v kozme ale rozhodne nebude lacná. NASA chce súkromným sprostredkovateľom účtovať asi 35 000 dolárov za noc, pričom táto čiastka pochopiteľne nezahŕňa dopravu. Je teda otázkou na koľko sa nakoniec vyšplhá celková cena pre koncových zákazníkov.

"Inovácia amerického priemyslu a vynaliezavosť môžu akcelerovať rozkvitajúcu komerčnú ekonomiku na nízkej obežnej dráhe Zeme," komentovali to zástupcovia vyššie spomínanej agentúry.

Hrozba pre vedecký výskum?

Toto rozhodnutie by vraj nemalo mať žiadne negatívne dopady na vedecké bádanie. Na ISS budú aj naďalej prebiehať výskumnné projekty, ktoré Američanom majú pomôcť napríklad s realizáciou misie Artemis.

Niektoré spoločnosti tu síce budú môcť robiť aj komerčné a marketingové aktivity, ale len za predpokladu, že splnia jednu kľúčovú podmienku - budú musieť preukázať, že k svojej činnosti naozaj nevyhnutne potrebujú podmienky mikrogravitácie.

Podľa dostupných informácií na túto ponuku NASA už zareagovala lasvegaská Bigelow Aerospace, ktorá chce využiť rakety SpaceX a posielať na ISS až štyroch turistov súčasne.

Zdroj: CNC