Malária je jedna z najzávažnejších infekčných chorôb. V tropickej a subsaharskej Afrike ju šíria predovšetkým komáre.

Ročne na maláriu ochorie približne 300 – 500 miliónov ľudí, pričom až 1 – 3 milióny z nich chorobe podľahne. V tropickej a subsaharskej Afrike ju šíria predovšetkým komáre Anopheles. Cestovatelia v tropických oblastiach sa proti nej očkujú vakcínami a používajú repelenty proti komárom, ale malária sa stále nachádza medzi miestnou populáciou. Lieky používané na jej liečbu sú čoraz menej účinné a patogény sú čoraz odolnejšie voči rôznym účinným látkam.

Výskumní pracovníci na University of Maryland sa preto zaoberali koreňom problému: laboratórium vyvinulo geneticky modifikované huby, ktoré produkujú toxíny podobné pavúčím, ktoré zabíjajú komáre (huba je sama o sebe jedovatá, ale v kombinácii s jedom pavúkov je jej účinok oveľa rýchlejší). Nový postup bol testovaný v prirodzených podmienkach a bol schopný znížiť populáciu komárov v danej oblasti na takmer nulovú hodnotu do 45 dní: v západnej Afrike bola vytvorená umelá dedina, kde boli jedovaté huby umiestnené na papierových pásoch podobných mucholapkám. V uzavretom priestore boli všetky komáre vyhubené za 45 dní.

Experiment bol na prvý pokus celkom úspešný, ale stále sa skúma vplyv novej zbrane proti malárii na životné prostredie. Tam totiž existujú veľké obavy zo vzniku nového druhu, ktorý môže byť výsledkom genetickej modifikácie oveľa nebezpečnejší.

Zdroj: Science Alert