"Dobrý deň, pán vodič, cestná kontrola," - tak spravidla začínajú policajti konverzáciu s vodičmi, ktorých zastavili. V budúcnosti ale muži zákona možno ani nebudú musieť vystúpiť zo svojho auta - všetku prácu by za nich mohol urobiť robot. Tak to aspoň vidí americký neziskový vedecký výskumný ústav SRI International.

Kalifornskí inžinieri vytvorili prototyp "policajného robota", ktorého cieľom je zaistenie vyššej bezpečnosti pri dopravných kontrolách. Stroj, predstavený začiatkom mája tohto roka, ale nefunguje úplne samostatne - pomocou obrazovky tabletu a webovej kamery komunikuje s vodičom skutočný policajt, ktorý sedí v služobnom aute.

Pomáhať a chrániť?

V USA počas dopravných kontrol ročne dochádza v priemere k 4488 prípadov fyzického napadnutia policajtov. Výsledkom potýčiek je 89 mŕtvych vodičov a 11 zabitých mužov zákona.

V tejto perspektíve začína dávať snaha o obmedzenie kontaktu medzi policajtmi a vodičmi zmysel. "S takýmito nebezpečnými interakciami medzi ľuďmi možno nastal čas poslať medzi nich robota, ktorý nemôže ublížiť alebo byť zranený," konštatuje tvorca robota Ruben Brewer.

Robotický policajt nie je mienený ako náhrada skutočných mužov zákona - je len prostriedkom k zaisteniu ich bezpečnosti. Posledná verzia je pripevnená k prednej časti policajného auta teleskopickou lištou, ktorá umožňuje priblížiť sa k oknu vodiča zastaveného auta.

Robocop s plnou výbavou

Okrem kamery a obrazovky, sprostredkovávajúcich prenos obrazu a zvuku medzi posádkou zastaveného auta a policajným autom, je robot vybavený aj tlačiarňou. V prípade vymerania pokuty tak môže bezodkladne vystaviť pokutový blok.

Z ďalších schopností spomeňme napríklad vzdialenú kontrolu dokladov pomocou vstavanej čítačky čiarového kódu alebo možnosť použitia zastavovacieho pásu s hrotmi, ktorým si robot vie zaistiť auto pred útekom. Stroj má teda všetky nástroje, ktoré potrebuje na vykonanie dopravnej kontroly. A pokiaľ ho rozčúlený vodič fyzicky napadne, bude z toho maximálne škoda na majetku, nie ohrozenie zdravia policajta.

Inžinieri zo SRI International už pracujú na budúcej generácii policajného robota, ktorú bude možné ovládať aj mimo policajné auto cez mobilnú aplikáciu. Stroj sa bude pohybovať úplne samostatne.

Nočná mora cestných pirátov: V Rusku kontrolujú policajti vozidlá pomocou drónov

V Rusku odzvonilo starým dobrým časom, keď si stačilo zapamätať, na ktorom mieste stojí dopravná policajná hliadka, prípadne diskrétne zablikať na protiidúce auto. Pred policajnými drónmi niet úniku.

Zdroj: CNC