Čína predstavila nové obrnené terénne vozidlo. To je vybavené celým rojom drónov, ktoré slúžia na prieskum okolia aj na údery na protivníka.

Dróny sa stávajú bežnou súčasťou výbavy aj výzbroje, aj pokiaľ ide o obrnené vozidlá. Potvrdzuje to aj Čína, ktorá nedávno na výstave Civil-Military Integration Expo 2019 v Pekingu predstavila nové obrnené drónové terénne vozidlo. Je vybavené celým rojom drónov, ktoré slúžia ako na prieskum okolia, tak aj na údery na protivníka pomocou útočných drónov s explozívnou hlavicou.

Vozidlo je upravené verziou čínskeho obrneného terénneho vozidla YJ2080, čo je licenčne vyrábaný ruský terénny automobil GAZ-2330 Tiger s pohonom 4x4, podobný obrneným verziám amerického terénneho automobilu Humvee. Čínske drónové vozidlo je vybavené 12 pneumatickými odpaľovacími tubami pre dróny, ktoré sú v zaťažiteľnej konštrukcii na streche.

Štyri z tuctu túb sú rezervované pre prieskumné dróny SULA30. Každý z týchto drónov môže lietať jednu hodinu a skúmať široké okolie. SULA30 môže prenášať zábery v reálnom čase bojovým jednotkám aj veleniu. S ich pomocou je možné analyzovať situáciu na bojisku a vybrať vhodné ciele. Zostávajúcich osem túb je pre dróny SULA89. Tento drón s hlavicou s 2 kilogramami vysoko explozívnej výbušniny môže letieť rýchlosťou až 180 kilometrov za hodinu.

Zdroj: Twitter

​Pozor, dróny útočia

Typická misia drónového vozidla by vyzerala tak, že posádka vypustí prieskumný drón SULA30, ten vyletí z tuby, roztiahne krídla a preletí sa nad bojiskom. Keď nájde nejaké vhodné ciele, tak vozdilo vypustí jeden či niekoľko bojových drónov SULA89. Tieto dróny môžu zaútočiť na ľahké obrnené vozidlá, poľné opevnenia alebo napríklad na pechotu.

Explozívna nálož drónu SULA89 nie je dosť silná na to, aby zničila tank alebo podobne silné obrnené vozidlo. Môže ale napríklad pripraviť tanky o sprievodnú pechotu, čo by mohlo spomaliť útok protivníka a urobiť jeho tanky zraniteľnými ďalšími zbraňami, napríklad protitankovými riadenými strelami.

Drónové vozidlo predstavuje nový ty zbrane. Najviac spoločných prvkov má najskôr s delostrelectvom. Rovnako ako delostrelectvo môže drónové vozidlo ničiť ciele, ktoré sú mimo priamy dohľad, a môže tiež útočiť smerom zhora. Od delostrelectva sa ale líši v tom, že je veľmi mobilný a nepotrebuje podporu ďalších jednotiek na vyhľadávanie cieľov a kontrolu paľby.

Nevýhodou drónového vozidla naopak je to, že prilietajúce útočné dróny je v porovnaní s delostreleckými projektilmi ľahšie zneškodniť. Vozidlá tohto typu by sa mohla uplatniť s malými jednotkami ľahkej pechoty alebo s výsadkármi, ktorým by poskytovala prieskumnú a palebnú, prípadne aj logistickú podporu.

Zdroj: CNC