V lete budúceho roka odštartuje na Mars nový rover Mars 2020. Na webe NASA môžete zaregistrovať svoje meno, ktoré bude nahraté na palubu roveru. Na Mars poletí s roverom tiež malý vrtuľník.

NASA chystá ďalší veľký rover na prieskum Marsu a už tradične vyhlásila kampaň pre fanúšikov kozmonautiky z celého sveta.

Na internetových stránkach NASA sa môžete zadarmo zaregistrovať a nechať svoje meno poslať na červenú planétu. Po úspešnom vyplnení formulára vám bude vygenerovaný certifikát. Vaše meno bude následne nahraté na čip a ten umiestnený na palubu roveru Mars 2020, ktorý odštartuje k Marsu v lete budúceho roka.

Zdroj: NASA

​Piaty rover pristane v kráteri Jezero

Po Sojournere, dvoch roveroch MER (Spirit a Opportunity) a Curiosity je Mars 2020 už ť. roverom na prieskum červenej planéty. Odštartovať má v polovici júla budúceho roka a na Marse pristáť vo februári 2021.

Ako miesto pristátia bol vybraný kráter s pre nás veľmi zaujímavým názvom Jezero. Názov je odvodený od mesta v Nosne a Hercegovine. Marsovské krátery menšie než 60 kilometrov sa bežne pomenovávajú podľa miest na Zemi.

Zdroj: NASA

Bude pátrať po podmienkach na život

Mars 2020 sa konštrukčne veľmi podobá Curiosity. Niektoré jeho časti boli vylepšené a odlišné bude tiež vedecké vybavenie. Naopak veľmi podobný bude priebeh pristátia. Rover preletí atmosférou, odhodí tepelný štít, spomalí pomocou padáku a následne bude na povrch vysadený pomocou žeriavu.

Vyzerá to pomerne riskantne a aj to riskantné je. V prípade Curiosity to vyšlo a v NASA veria, že druhýkrát to nebude inak.

MArs 2020 bude hľadať dôkazy možnej dávnej existencie mikrobiálneho života. Jeho cieľom je tiež zistiť, či na Marse niekedy v minulosti mohli byť podmienky na život.

Rover má tiež pripraviť vzorky, ktoré by v budúcnosti späť na Zem dopravila ďalšia sonda. Mars síce skúmame už desaťročia, ale vzorky z Marsu zatiaľ v rukách nemáme. NASA ich chce mať pred letom človeka.

Zdroj: NASA

Poletí aj vrtuľník

Mars 2020 okrem vášho mena povezie aj vrtuľník. Malý drón s hmotnosťou 1,8 kilogramu s názvom Mars Helicopter Scout bude vôbec prvým lietadlom, ktoré sa bude pohybovať v atmosfére cudzieho sveta.

Jeho hlavným cieľom je "to skúsiť" - nabrať skúsenosti a zafungovať ako priekopník pre ďalšie vrtuľníky, ktoré by mohli pomáhať vo výbere trasy budúcich roverov. Na palube nebude mať žiadne vedecké prístroje, len malú kameru.

Očakáva sa v ideálnom prípade päť letov. Najdlhší potrvá 90 sekúnd. Vrtuľník sa bude musieť popasovať s odlišnými podmienkami: nízkymi teplotami a predovšetkým atmosférou, ktorá má úplne odlišné zloženie a tlak. A tiež tretinovú gravitáciu.

Zdroj: CNC