Odborníci z UC Berkeley už štyri roky pracujú na robote menom Salto. Ten je neobyčajne rýchly, vrtký aj inteligentný.

Salto nechodí - ani dosť dobre nemôže, pretože má len jednu nohu. Namiesto toho sa pohybuje skákaním. A je to vtom naozaj šikovný. Dokáže napríklad absolvovať prekážkovú dráhu alebo načasovať svoj odraz tak, aby dopadol na pohybujúci sa cieľ.

Dotyčný stroj vznikol vďaka spolupráci postgraduálneho študenta robotiky Justina Yima a Ronalda Fearinga, ktorého laboratórium skúma využiteľnosť mechaniky pohybu zvierat na tvorbu agilnejších robotov. Saltova silná končatina je modelovaná podľa nohy komby ušatej.

Keby Salto nebol tak malý, pravdepodobne by pôsobil skôr strašidelne než roztomilo - možno aj preto, že vzdialene pripomína kráčajúce kolosy z Hviezdnych vojen. Jeho tvorcovia ho ale našťastie neplánujú zväčšiť, nieto urobiť z neho nejakú superzbraň. Naopak chcú, aby slúžil na mierumilovné účely.

"Malé roboty sú naozaj skvelé na veľa vecí ako je pobiehanie po miestach, kam by sa väčšie roboty či ľudia nevošli," vysvetlil Yim.

"Tak napríklad v prípade katastrofy, kedy by ľudia boli uväznení pod troskami, by roboty mohli byť naozaj užitočné. Hľadali by ľudí spôsobom, ktorý by neohrozoval záchranárov a dokonca by to mohlo byť rýchlejšie, než keby záchranári pracovali bez pomoci," dodal.

Zdroj: CNC