Ak by sme boli ľadovcom, nechceli by sme stáť Uralu v ceste.

Rozmery novej ruskej lode sú naozaj úžasné: 173 metrov dlhá loď váži 33 500 ton a má dva jadrové reaktory RITM-200, ktoré zabezpečujú výkon 81 tisíc konských síl. Obrovský Ural nedostal svoje pomenovanie náhodou, ide totiž o ľadoborec, ktorý bude slúžiť v Severnom mori.

Ľadoborec Ural má byť odovzdaný spoločnosti Rosatom v roku 2022, keď majú byť ďalšie dve lode tejto série, Arktika a Sibir, už znovu v plnej prevádzke. Podľa plánov Vladimíra Putina by sa mal počet ľadoborcov arktickej flotily zvýšiť v nasledujúcich pätnástich rokoch na 13. Ponáhľanie sa nie je náhodné, Rusi očakávajú, že Severné more sa stane čoskoro splavným počas celého roka kvôli globálnemu otepľovani a takáto flotila by mohla byť obrovskou výhodou pred Kanadou, Spojenými štátmi a ďalšími krajinami.

Táto oblasť sa v nadchádzajúcich desaťročiach môže stať mimoriadne dôležitou. Vedci tvrdia, že sa na polárnom kruhu môže nachádzať až 22 percent celosvetovej zásoby ropy a zemného plynu, čo predstavuje približne 412 miliárd barelov.

Zdroj: The Guardian