Vie jazdiť, chodiť, šplhať sa a poradí si s akýmkoľvek terénom. Záchranár budúcnosti je kríženec auta a hneď niekoľkých živočíchov.

Predstavte si robotické vozítko, ktoré nerozhodí žiadny, ale naozaj žiadny terén. Pokojne vyrazí na záchrannú misiu šialenou rýchlosťou po diaľnici, aby potom nakročilo priamo do ohnivého pekla alebo sa pustilo do zdolávania sutín. Presne taký koncept predstavila kórejská automobilka Hyundai. Vozítko Elevate kombinuje hneď nieľkoko najmodernejších technológií. Je to sčasti autonómny elektromotor, sčasti terénny robot. Z automobilovej strany zdedilo schopnosť jazdiť pomocou umelej inteligencie a fungovať v bežnej prevádzke. Ako robot dokáže pre zmenu na štyroch nohách prekonávať také prekážky, na aké si netrúfne ani ten najextrémnejší tereniak.

Požierač terénu

Zdroj: Hyundai Elevate

Robotické nohy sa môžu otáčať do piatich smerov a navyše využívať kolieská. Elevate tak bude môcť chodiť ako štvornohý savec, zároveň ale nebude mať problém cúvať, prekračovať priepasti a trhliny, šplhať sa po strmých stenách alebo naopak rozkročiť nohy a kráčať zoširoka ako krokodíl. V prípade, že sú nutné skôr kolesá než nohy, dá sa vozidlo prepnúť do jazdného režimu. Robotické chodidlá sa deaktivujú a zložia dovnútra karosérie. Elevate sa tak razom premení na celkom normálne cestné auto.

Pretekár aj horal

Oba spôsoby pohybu sa dajú pritom kombinovať. Napríklad v stredne ťažkom teréne, kedy sa stále oplatí používať kolesá, ale cesta je hrboľatá a plná prekážok, dokáže auto zdvihnúť svoju kabínu do výšky až 1,5 metra. Pokiaľ je naopak príkra alebo hrozí zapadnutie, môže rozkročiť svoje nohy a ísť na extrémnych nápravách so šírkou až 4,6 metrov. Prekážkou mu tak nebudú ani veľké balvany alebo hlboký sneh. Pohon stroja zaisťuje elektromotor a sada batérií, ktorá zaručuje dostatok energie na zásah v okruhu 35 kilometrov.

Robot pre vozíčkarov

Zdroj: Hyundai Elevate

Čo robiť s takým vozítkom v prípade, že zrovna neúradoval hurikán, zemetrasenie neotriaslo centrom mesta a ani pobrežie nespláchlo ničivé cunami? Potom by mohol Elevate fungovať ako taxík pre ľudí na vozíčku. Nie všade sú pred domami rampy alebo bezbariérové vstupy a schody pritom pre vozíčkarov môžu znamenať nepríjemný problém. Dlhé nohy a terénne schopnosti Elevate ich ľahko prekonajú a umožnia pasažiera vyložiť napríklad priamo pred vchodom do budovy.

Nielen taxík

Zdroj: Hyundai Elevate

​Ďalšou výhodou Elevate je jeho modularita. Namiesto taxíka sa dá na podvozok ľahko nasadiť iná kabína presne na mieru potrebám majiteľa. A kedy sa začne takéto auto predávať? To je zatiaľ vo hviezdach. Pokiaľ oň ale bude záujem, je pokojne možné, že prvý kríženec auta a robota bude zachraňovať životy už o pár rokov.

Zdroj: CNC