Wing, sesterská spoločnosť Googlu pod záštitou Alphabet, sa už niekoľko rokov zaoberá doručovaním tovaru pomocou drónov. V piatok 17. mája oznámila svoj plán začať počas "nasledujúcich týždňov" v hlavnom meste Fínska pilotnú prevádzku leteckej dodávky potravín. Malá flotila drónov by mala nosiť mäsové guľky, lasagne, čerstvé pečivo a ďalšie jedlá.

Ako prvé budú môcť pochutiny doručené leteckou cestou vyskúšať obyvatelia najľudnatejšej prímorskej štvrti Vuosaari vo východnej časti mesta. Wing tu uzavrel spoluprácu s gurmánskym potravinovým supermarketom Herkko Food Market a miestnej reštauráciou Cafe Mona. Podobná služba funguje od apríla v austrálskom hlavnom meste Canberra.

Jedlo prinesie drón

Najväčšou výhodou doručovania objednaného tovaru touto cestou má byť predovšetkým rýchlosť. Drón, narozdiel od kuriéra, neuviazne v dopravnej zápche, nemusí riešiť uzávierky, ani problémy s parkovaním. Jeho cesta môže byť aj kratšia, lebo letí "vzdušnou čiarou" a môže sa pohybovať vyššou rýchlosťou než akýkoľvek pozemný dopravný prostriedok.

Zákazníci si budú môcť objednať napríklad "filmový balíček", obsahujúci popcorn, sladkosti, limonádu a šalát Caesar s kuracím mäsom alebo dve porcie lasagní. Dodávky pomocou drónov budú typicky trvať asi desať minút. Okrem rýchlosti sú ďalšou výhodou nižšie náklady ako u bežných kuriérov.

Dróny sú schopné niesť záťaž až 1,5 kilogramu na vzdialenosť desiatich kilometrov maximálnou rýchlosťou 125 km / h. Zástupcovia Wingu usporiadali niekoľko stretnutí s obyvateľmi, kde vysvetľovali základné princípy fungovania a odpovedali na otázky. V tom plánujú pokračovať aj v nasledujúcich dňoch pred začatím skúšobnej prevádzky.

Nielen vo Fínsku

V Helsinkách aj v Canberry je doručovanie zásielok zatiaľ obmedzené len na vybrané predmestia. V rámci austrálskeho testovania je prevádzka drónov viazaná mnohými predpismi, ktoré im bránia v lietaní nad hlavnými dopravnými ťahmi alebo v noci. Napriek tomu sa stovke drónov podarilo uskutočniť už viac ako 70-tisíc letov a doručiť tritisíc zásielok.

Tento spôsob dopravy posvätila v apríli aj americká Federálna letecká správa, takže v dohľadnej dobe začnú testy nad územím Spojených štátov. Ako prví by sa mali dočkať zákazníci v mestách Blacksburg a Christiansburg vo Virgínii.

Hoci doprava drónov pôsobí logickejším dojmom v riedko osídlených oblastiach, stavia sa väčšina opýtaných obyvateľov štvrte Vuosaari k novinke pozitívne. Bude zaujímavé sledovať, aký bude reálny záujem o možnosť objednať si obed alebo večeru s rýchlym doručením.

Zdroj: CNC