The Universe in a Sphere je oficiálny názov projektu na Kickstarteri, ktorý je skvelým darčekom pre všetkých, ktorých priťahujú mystické veci a vesmír. Dodajme, že v malom sklenenom zázraku sa nachádza "len" kúsok nášho vesmíru, superzhluk galaxií Laniakea, ktorého sme súčasťou.

​Malá guľa obsahuje 380 tisíc laserom vypálených bodov, z ktorých každý je samostatná galaxia, v ktorej sa môže nachádzať miliárd hviezd. Neskutočné, že to všetko môžete obdivovať v sklenenej guli s váhou 800 gramov.

Zdroj: Kickstarter

V našej galaxii Mliečnej dráhe, existuje asi 300 miliárd hviezd, a ak by sme ju chceli preletieť rýchlosťou svetla, trvalo by nám to 120 tisíc rokov. Cesta do susednej galaxie Andromeda by trvala 2,5 milióna rokov – tiež rýchlosťou svetla.

Andromeda aj Mliečna dráha sú malou súčasťou 520 miliónov svetelných rokov (tj. 160 megaparsec) širokého superzhluku galaxií Laniakea, ktorá sa nachádza uprostred gule. Ak by bola sklenená guľa "životnej veľkosti", od jej severného pólu po južný by sme sa vrátane priestorov žiariacich oblakov medzihviezdneho plynu dostali za 815 miliónov (svetelných) rokov.

815 miliónov svetelných rokov vesmíru uzavretých v 8-centimetrovej sklenenej guli. Geniálne.

Ak chcete "nekonečne veľkú oblohu" – to totiž Laniakea znamená v havajčine – vidieť na svojom nočnom stolíku, môžete si ju objednať za 59 eur. Ak túžite radšej po niečom menšom, napríklad Mliečnej dráhe, nájdete ju u rovnakého výrobcu.

Zdroj: Kickstarter