Juhokórejská Defence Acquisition Programme Administration (DAPA) v nedeľu zverejnila dokument, z ktorého vyplýva, že do roku 2024 chce začleniť do armádnych operácií "biomimetické zariadenia". Vojaci tak budú mať k dispozícii roboty inšpirované napríklad vtákmi, hmyzom či hadmi.

"Biometrickí roboti budú meničom hry v budúcich vojnách a očakáva sa, že súvisiace technológie by mali v obrannom priemysle spôsobiť veľké dominové efekty," uviedol tlačový hovorca DAPA Park Jeong-Eun.

Myšlienka vytvárať roboty napodobňujúce určité zvieratá pochopiteľne nie je nová. Pre inžinierov je taký postup výhodný, pretože nemusia začínať od nuly - namiesto toho skúmajú už existujúce vlastnosti, ktoré vznikli vďaka procesu biologickej evolúcie, a snažia sa ich replikovať.

Podľa The Telegraph budú tieto stroje využívané predovšetkým na vykonávanie prieskumných misií. Vzhľadom k svojim malým rozmerom a vlastnostiam (napríklad hadovití boti sa môžu pohybovať aj vo veľmi úzkych oblastiach) dokážu ľahko zhromažďovať informácie o akciách nepriateľských síl.

Južná Kórea však zatiaľ nepremýšľa o nasadení ozbrojených robotov - alebo sa o tejto horúcej téme minimálne nezmieňuje.

Niektoré médiá však napriek tomu varujú, že každé rozhodnutie tohto typu nás približuje o ďalší krok k budúcnosti, v ktorej sa budú po bojiskách pohybovať roboti pripomínajúci filmových Terminátorov a sami rozhodovať o tom, koho zlikvidovať a koho ušetriť.

Toto vidí pilot z kokpitu strategického bombardéra B-2 Spirit

Nikdy predtým sme nevideli zábery z amerických viacúčelových strategických bombardérov, využívajúcich technológiu stealth, vďaka ktorej môžu v noci ľahko prenikať i nad veľmi dobre chránené územia.

Zdroj: CNC