Startup Interstellar Technologies sa na tretíkrát pokúsil vypustiť malú nosnú raketu MOMO. tentoraz zaznamenal úspech. MOMO sa stala prvým súkromným japonským zariadením, ktoré doletelo až do vesmíru.

Japonský startup Interstellar Technologies sa tretíkrát pokúsil vypustiť svoju malú nosnú raketu MOMO. Tentoraz boli úspešní a raketa doletela až do vesmíru ako prvé súkromné japonské zariadenie.

V poslednom čase je stále jasnejšie, že ďalšie dejstvo dobývania vesmíru zohrajú súkromné spoločnosti. Veľké aj malé privátne firmy sú ako živá voda, ktorá teraz prúdi do žíl kozmických letov. Najviac viditeľné sú v Spojených štátoch, ale odvážne súkromné projekty sa teraz objavujú aj v ďalších krajinách. Nie vždy sa im darí, takže je pre ne dôležité vytrvať napriek neúspechom.

Výdrž preukázal aj japonský vesmírny startup Interstellar Technologies Inc., ktorý sa zaoberá vývojom malých nosných rakiet pre dopravu malých satelitov na nízke obežné dráhy. Jej cieľom je čo najviac znížiť náklady na lety na obežnú dráhu.

Na konci júla 2017 sa Interstellar Technologies stal prvou japonskou spoločnosťou, ktorá sa pokúsila vypustiť nosnú raketu, vyvinutú a postavenú zo súkromných prostriedkov.

Prvé dva pokusy skončili fiaskom

Štart rakety MOMO-1 sa ale nepodaril. Pozemná kontrola stratila kontakt s raketou 66 sekúnd po štarte. Raketa doletela do výšky 20 kilometrov a potom bol jej let ukončený. Na konci júla 2018 sa odohral druhý pokus Interstellar Technologies, keď vzlietla nosná raketa MOMO-2. O štyri sekundy neskôr bola raketa späť na štartovacej rampe a vybuchla v spektakulárnej explózii.

Vytúženým úspechom sa v týchto dňoch stal štart rakety MOMO-3 z testovacieho zariadenia startupu pri japonskom meste Taiki. Do tretice sa to podarilo. Raketa dosiahla výšku vyše 100 kilometrov, a potom podľa plánu spadla do Tichého oceánu.

Interstellar Technologies preukázali, že sú schopní dosiahnuť na kozmický priestor, aj keď ešte zatiaľ nemajú v prevádzke technológiu, ktorá by dostala satelit po dosiahnutí vesmíru na obežnú dráhu.

Raketa MOMO-3 merala asi 10 metrov, mala priemer 0,5 metra a vážila asi 1 tonu. Mala by byť schopná dopraviť asi 20 kilogramov nákladu na nízku obežnú dráhu. Interstellar Technologies teraz očakávajú, že získajú zákazky od mnohých spoločností a výrobcov satelitov.

Zdroj: CNC