O Mazde sme aj doteraz vedeli, že nestojí len tak v rade a nevyrába turbo motory so zmenšenou veľkosťou. Ich najnovšie plány zahŕňajú oveľa odvážnejšie nápady, keď sa ukázalo, že pracujú na šesťvalcových motoroch.

Mazda sa rozhodla vydať vlastnou cestou. Nevyrába trojvalcové turbodúchadlové motory kvôli prísnejším emisným normám, namiesto toho, vylaďuje účinnosť štvorvalcových sacích motorov. Dokonca aj Mazda3 s kompaktnou veľkosťou prichádza s dvojlitrovým pohonom a teraz sa ukazuje, že pracujú na ešte väčšej rodine motorov.

Nejde o oficiálne oznámenie, ale v správe pre investorov uvádza, na čom jej inžinieri dnes pracujú.

Najzaujímavejšie novinky sú séria šesťvalcových benzínových a dieselových motorov, ktoré budú zabudované pozdĺž,

pohon všetkých kolies, 48-voltový mild-hybrid alebo plug-in-hybrid. Kým väčšina výrobcov z ponuky odoberá viac ako štvorvalcové motory, Mazda nás pravdepodobne poteší silným zvukom nového pohonu.

Pozrite si galériu

​Ešte nie je známe, ktoré modely budú používať nové šesťvalcové modely, ale môžu sa objaviť u potomstva série Mazda6, prípadne väčších modeloch sedanov a SUV. Samozrejme, to neznamená, že bude zavedený na európske trhy, ale dúfame, že ich uvidíme minimálne v takom krásnom balení ako Vision Coupé na obrázkoch.

Zdroj: Driven